Mozifilm készül a móri mészárlásról

2019.08.13. 08:52

Tizenhét évvel ezelőtt két(?) fegyveres belépett egy móri bankfiókba, egyikük tüzet nyitott, és összesen negyvenhét lövést leadva végzett nyolc emberrel, majd 700 000 (a bank szerint 7,5 millió) forinttal távoztak. A nyomozás azonnal megindult, az eredménykényszer kapkodáshoz vezetett, és hamisan vádolt elkövetőket ítéltek el, a valódi tetteseket csak 2007-ben fogták el. Most végre film készül a magyar kriminalisztika legvéresebb bűncselekményéről.

 

A Bors infói szerint a készülő alkotásban a Testről és lélekről, az X - A rendszerből törölve és A martfűi rém című filmek producere, a Balázs Béla-díjas rendező, Muhi András is közreműködik.

Bár a film még nagyon kezdetleges stádiumban van, és a forgatókönyvnek is csak az első változata készült el, azt azonban elmondhatom, hogy ha jövő év elején zöld utat kapunk a Magyar Nemzeti Filmalaptól, akkor 2020 február–márciusában neki is láthatunk a forgatásnak

– mondta a Bors megkeresésére a készülő film producere, Muhi András.

A történet egyébként tényleg megfilmesítésért kiált, bár az ügy, és különösen a nyomozás összetettsége miatt nem biztos, hogy egy másfél órás filmben valóban fel is lehet dolgozni minden fontos aspektust.

A rendőrség először K. Edét és H. Lászlót gyanúsította meg, a bíróság el is ítélte őket, pedig mindketten végig ártatlannak vallották magukat - más bűncselekményekben viszont nem voltak azok, K. Ede 18 évet kapott értük. 2007-ben fogták el a  veszprémi postásgyilkosság elkövetőjét Nagy Lászlót és társát, Weiszdorn Róbertet. Előbbi nem várta meg az ítéletet, és öngyilkos lett, utóbbi életfogytiglani büntetését tölti.

Muhi korábban dolgozott egy tru crime, azaz valós esten alapuló bűnügyi filmen, A martfűi rémen, amiből az IMDb tanúsága szerint elkészítettek egy négyrészes, minisorozat verziót is. A móri ügyből is valami hasonlót kellene kihozni.