Advertisement

Érik a politikai botrány az új Disney-remake körül

2019.08.16. 12:12

2020 márciusában érkezik a Mulan című Disney-rajzfilm élőszereplős változata, aminek a főszereplője, a kínai Liu Yifei elkezdte borzolni a kedélyeket. Yifei a támogatását fejezte ki a hongkongi tüntetőkkel szemben fellépő rendőrökkel .

Yifei a Weibo nevű kínai közösségi oldalon osztott meg egy, a rendőrséget támogató üzenetet azzal az angol nyelvű megjegyzéssel, hogy "mekkora szégyen ez Hongkongnak", illetve egy szívet és egy izmos kart ábrázoló emoji mellett kiírta, hogy a rendőrség mellett áll.

Yifei üzeneteinek hatására a Weibo és a Twitter felületein is elkezdődött elterjedni a #BoycottMulan-hashtag. A hashtaget használók többek közt arról írnak, hogy a színésznő a demokráciát, a szabadságot, és az emberi jogokat köpte arcon, illetve többen is arra kérnek másokat, hogy ne nézzék meg a Mulant.

A Mulan-filmet Niki Caro (A bálnalovas) rendezi, Yifei mellett Donnie Yen (Ip Man), Jason Scott Lee (A dzsungel könyve), Gong Li (Isten veled, ágyasom), és Jet Li (Volt egyszer egy Kína) is szerepelnek benne. A magyar bemutató a tervek szerint 2020. március 26-án lesz. Itt meg tudja nézni a Mulan előzetesét.

Ahogy arról részletesen is írtunk, az 1997 óta Kínához tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező területen júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, mely lehetővé tette volna a hatóságok számára egyes gyanúsítottak Kínának való kiadatását. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak. A helyzet eszkalálódott, az utóbbi napokban a tiltakozók elfoglalták a hongkongi repteret is.