Az Obama házaspár munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban

2019.08.22. 20:29 Módosítva: 2019.08.22. 21:35

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált szerdán Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében – írja az MTI. 

A dokumentumfilm azt mutatja be, hogy mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet, és újra munkához juttatta őket.

Az American Factory az első dokumentumfilm, amelynek elkészítésében Barack és Michelle Obama a Higher Ground produkciós cégével részt vett. Obamáék produkciós vállalata több évre szóló együttműködési szerződést kötött tavaly a Netflix streamingóriással.

A dokumentumfilm az ohiói Moraine több ezer autógyári munkásának sorsát követi, akiket a 2008-as recesszió miatt elbocsátottak, de sokuk hat évvel később a bezárt gyárat átvevő kínai Fuyao Glass America kínai vállalatnál kapott ismét munkát.

Az amerikai kritikusok dicsérték a filmet, a véleményeket összegző Rotten Tomatoes honlap szerint 97 százalékban pozitív a fogadtatása.

Obamáék produkciós cége a következőkben egy Pulitzer-díjas könyv adaptációján dolgozik, amely a rabszolgák felszabadításáért küzdő Frederic Douglassről szól, továbbá egy divat világában játszódó kosztümös drámát és az egészséges étkezésről szóló, óvodásoknak szánt sorozatot is készítenek.