Szexuális zaklatás és zsarolás vádjával tartóztatták le az amerikai filmes bizottság jogi vezetőjét

2019.08.27. 13:20

Hétfőn kirúgták Steven Fabriziot, az MPAA (Motion Picture Association of America) jogi tanácsosát, miután péntek este szexuális zaklatás miatt letartóztatták – írja a Variety. Az USA-ban működő filmes szervezet elsősorban Hollywood érdekeit képviseli Washingtonban és jogi viták során, de emellett ők felelősek a filmek korhatáros besorolásáért is.

Charles Rivkin, az MPAA vezérigazgatója hétfőn tájékoztatta az igazgatótanácsot (amiben benne van például a Disney és a Netflix is) Fabrizio eltávolításáról és ideiglenes helyettese, Daniel Robbins kinevezéséről. A döntést azzal indokolta, hogy Fabrizio áthágta munkaszerződésének több feltételét is.

Rendőrségi tanúvallomás szerint Fabrizio megfenyegetett egy nőt, akivel egy sugar daddy oldalon vette fel a kapcsolatot. Augusztus 19-én találkoztak, és kölcsönös beleegyezéssel együtt töltötték az éjszakát, amit Fabrizio 400 dollárral (csaknem 120 ezer forinttal) honorált. Ezek után a nő meg akarta szakítani a kapcsolatot, nem akart többször találkozni. Fabrizio sms-ekkel bombázta, és megfenyegette, hogy szétkürtöli, hogy sugar daddykkel üzletel.

Tudom hol laksz. Tudom, hol dolgozol. Nem hiszem, hogy a kórházban örülnének, hogy a nővérek pénzért szexelnek, ahogy valószínűleg a főbérlőd sem

– írta Fabrizio egy sms-ben.

Ilyen üzenetekkel kényszerítette a nőt egy újabb találkozóra és együttlétre. Ezek után már azzal fenyegette, hogy a nő szüleinek mondja el a lányuk titkát, ha nem egyezik bele, hogy havonta néhány alkalommal találkozzanak. A nő a rendőrséghez fordult, és megszervezett a lakásához egy esti találkozót Fabrizióval, ahol a rendőrök rajtaütöttek és letartóztatták.

Se a rendőrség, se Fabrizio ügyvédje nem nyilatkozott a letartóztatással kapcsolatban. Az MPAA szóvivője szerint nem tudtak Fabrizio tevékenységéről, de mélységesen megdöbbentek és elítélik, amennyiben a vádak igazak.

Fabrizio 2013-ban került az amerikai filmipar morális iránytűjeként szolgáló MPAA-hez. Feladatai közé tartozott a kalózkodás elleni küzdelem és a szerzői jogok kezelése az USA-ban és világszerte.