Olyan díjat nyert az Ostrom, amilyet még magyar film eddig soha

2019.09.02. 14:51

Megkapta a filmiskolák nemzetközi díját Kovács István rövidfilmje, az Ostrom, írja az MTI.

A délszláv háború alatt játszódó sztori Kovács diplomafilmje volt, a tervek szerint nagyjátékfilm is fog készülni belőle.

A filmes iskolák legnagyobb nemzetközi szervezete, a 172 intézményt tömörítő CILECT minden évben versenyre hívja a vizsgafilmes alkotókat fikciós, dokumentumfilmes és animációs kategóriában. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ebben az esztendőben a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával tavaly leforgatott 23 perces kisfilmet, az Ostromot indította a fikciós alkotások között. Ebbe a kategóriába a világ legkülönbözőbb részeiről 136 produkciót nomináltak, a benevezett filmeket azok az iskolák osztályozták, amelyek jelöltek filmet az adott kategóriában. Kovács István diplomafilmje 114 ponttal végzett az élen, írja az MTI.

Az Ostrom készítői az elmúlt egy évben már számos rangos hazai és nemzetközi elismerést kaptak, köztük az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját. A Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a legjobb diplomafilmet illető Young Director Awardot. A CILECT-díjat októberben adják majd át Moszkvában.

Az Ostromot rendező Kovács Istvánnal készített podcast-interjúnkat itt lehet meghallgatni.