Az Akik maradtak című filmet nevezi Magyarország az Oscarra

2019.09.03. 17:27

Magyarország hivatalosan az Akik maradtak című második világháborús filmet nevezi a 2020-as Oscarra, jelentette be kedden a Filmalap.

Tóth Barnabás filmje már elkezdte a menetelését az Egyesült Államokban, a világpremierje a Telluride Filmfesztiválon volt, majd hétfőn hivatalosan kiderült az is, hogy egy amerikai forgalmazó megvette, és így decemberben ott is mozikba fog kerülni.

Az Akik maradtak a második világháború utáni Budapesten játszódik, a két főszereplője egy 42 éves nőgyógyász, Aladár (Hajduk Károly) és egy 16 éves páciense, Klára (Szőke Abigél az első főszerepében). Kettejük egymásra találása áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által.

A filmet Magyarországon ősszel mutatják be, először szeptember 19-én a miskolci Cinefesten, majd egy héttel később országos moziforgalmazásban is. Az Akik maradtak eredetileg tévéfilmnek készült az NMHH támogatásával, de a Duna Médiaszolgáltató engedélyt adott a mozis bemutatásra.

Tóth szinkrontolmácsokról szóló Susotázs című vígjátéka tavaly felkerült a 10 legjobb előszereplős rövidfilm közé az Oscar szűkített listáján. A jövő évi Oscar-gála jelöltjeit január 13-án hozzák nyilvánosságra, a díjakat február 9-én fogják átadni. Az eddig bejelentett országos jelölések között olyan filmek vannak, mint a dél-koreai Paraziták vagy a norvég Lótolvajok.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 92. alkalommal átadásra kerülő Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2018. október 1 - 2019. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban, írja a Filmalap. A Filmakadémia áprilisban változtatta meg a korábban „idegennyelvű filmnek” nevezett kategória elnevezését „nemzetközi film” kategóriára, melybe az Egyesült Államokon kívül gyártott, és nem angol nyelvű egészestés mozifilmek nevezhetők.