Mit szólna képzeletbeli barátod, Adolf Hitler, ha zsidókat bújtatnál?

2019.09.04. 09:14

A Thor: Ragnarökkel világhírűvé vált Taika Waititi a Thor negyedik részének megrendezése előtt még visszatért a rá jellemző, egészen egyéni humorú filmekhez: a Jojo Rabbit a Vademberek hajszája után megint egy kisfiúról szól, de most nem egy szökött árváról, hanem egy német fiúcskáról a második világháború alatt. Akinek a képzeletbeli barátja a kedves, jópofa Adolf Hitler.

Nem könnyű mostanában nácinak lenni,

szűri le a tanulságot az egyik kisfiú az előzetesben, és hát főleg nem könnyű szegény Jojo "Rabbit" Betzlernek, aki nagyon szereti a hazáját, szerény képességeihez mérten próbál is tenni érte, amiben képzeletbeli legjobb barátja, a néha képzeletbeli unikornisokat vacsorázó Adolf Hitler is segíti. Csak aztán kiderül, hogy a kisfiú anyukája, aki Scarlett Johansson játszik, pont egy zsidó kislányt bújtat a padláson, ami azért összekavarja kicsit a dolgokat, főleg, mert Jojo nem fogadja el Hitler tanácsát ("Gyújtsuk fel az egész házat, és fogjuk Churchillre!").

A film főszerepét az elsőfilmes kisfiú, Roman Griffin Davis játssza, Adolf Hitler szerepét viszont saját magára osztotta a rendező, akinek egyáltalán nem újdonság a színészkedés, általában szerepel a saját filmjeiben, a Hétköznapi vámpírokban is ő volt az egyik ügyefogyott vérszívó. A zsidó kislányt játszó Thomasin McKenzie játszott A hobbitban is, nemrég viszont ő volt az abszolút főszereplője a Ne hagyj nyomot! című filmnek, amelyet az a Debra Granik rendezett, aki előző filmjével, A hallgatás törvényével felfedezte a világnak Jennifer Lawrence-t.

A Jojo Rabbit világpremierje a napokban lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, majd október 18-tól látható lesz az Egyesült Államok mozijaiban. Magyarországi bemutatóról még mindig nincs hír, de ha van igazság a földön, bemutatják nálunk is.

Ne maradjon le semmiről!