Dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról

2019.09.17. 11:42

Siess haza, vár a mama címmel zenés dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról. A Hajdu Eszter rendezésében készült filmet szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. A filmet a Miradouro Kft gyártotta a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a producere Mester Sándor volt.

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került, ahol játszott a zenekar első, Koncert a Marson című albumán (1970). 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt alakította meg a Locomotiv GT-t, a magyar rockzene egyik meghatározó zenekarát.

Az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén (Locomotiv GT - 1971, Ringasd el magad - 1972, Bummm! - 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított Magyarországon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt. Játékán amerikai rock&roll, rhythm&blues és country&western stílusjegyek ismerhetők fel. Nagy tisztelője volt Chet Atkins és Les Paul játékának.

Az LGT 1974-ben, a Magyar Állami Interkoncert vállalat közvetítésével, valamint egy Gombos nevű bőkezű clevelandi magyar szponzorálásának köszönhetően turnézhatott az Egyesült Államokban. Barta gitártudása, színpadi kiállása az amerikai rocksajtónak is feltűnt, a gitáros pedig elvette a zenekar amerikai turnémenedzserét, és disszidált.

Los Angelesben rövid ideig zenélt a Beach Boysszal, a Sly & The Family Stone-nal, majd rendszeresen turnézott Johnny Riversszel, de beleunt a turnézás viszontagságaiba, ezért a zenélés mellett beletanult a telemarketing üzletkötésbe, és így került kapcsolatba a helyi magyar maffiával - az ő cégüknél dolgozott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lőtték le Los Angelesben: a mellkasában két golyót találtak, mégis öngyilkosságnak könyvelték el az esetet.