Egy csomó sztár küzd a vízmérgező óriáscég ellen

2019.09.19. 09:18

Megérkezett az első előzetes a Mark Ruffalo (Bosszúállók: Végjáték, Spotlight) főszereplésével készült Dark Waters című, megtörtént eseményeken alapuló drámához. Ruffalo játssza azt az ügyvédet, aki rájön, hogy DuPont amerikai vegyipari vállalat felelős környékbeli megbetegedések sorozatáért az Ohio folyó mentén. A teflont és a Lycra anyagot is kifejlesztő óriáscég ugyanis hosszú időn keresztül szennyezte a helyi vízkészleteket, ami például here- és vesedaganatokat, pajzsmirigy-betegségeket okozott azoknál, akik ezt a vizet itták.

A DuPont végül 2017-ben, hosszú huzavona után jelentette be, hogy kész 670,7 millió dollár (194 milliárd forint) kártérítést fizetni nyugat-virginiai üzeméből történt vegyi szivárgás miatt. Ez az összeg egyébként a töredéke volt annak, amit a károsultak követeltek, ők ugyanis összesen ötmilliárd dollárra tartottak volna igényt. (A film sok mindenben emlékeztet Julia Roberts nagy sikerére, a 2000-ben készült Erin Brockovich - Zűrös természetre.)

A Dark Waterst Todd Haynes rendezte, aki többek között a Távol a mennyországtól, a Velvet Goldmine és a Carol című filmeket. Utóbbit hat Oscarra jelölték. A filmben Mark Ruffalo mellett olyan sztárok játszanak, mint Anne Hathaway, Tim Robbins, Victor Garber, Bill Camp, William Jackson Harper és Bill Pullman. 

A Dark Waters amerikai mozibemutatója november 22-én lesz, magyar premierről egyelőre nincs hír. 

Ne maradjon le semmiről!