Miskolcot is meghódították a latin-amerikai kamaszkatonák

Monos-2-1600x900-c-default
2019.09.23. 14:30

Alejandro Landes (Porfirio, Cocalero) harmadik nagyjátékfilmje, a Monos nyerte a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó Pressburger Imre díját, valamint az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját is.

"A díjat egy különleges, kendőzetlenül őszinte, kivételes filmnek szeretnénk adni. A Monos elképesztő vizualitással, lenyűgöző operatőri munkával és zenei aláfestéssel megtámogatott utazás a sötétség mélyére.

Húsbavágóan valós prezentációja annak a valóságnak, amely most is megtörténik az emberiséggel.

A háború nem válogat, a diktatórikus államokban a gyermekek kezébe is fegyvert ad, és a gonosz keze alatt a gyermekből válhat a legnagyobb szörnyeteg" – indokolta döntését az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije.

A Monos a kolumbiai polgárháború borzalmait idézi meg egy kamaszokból álló fegyveres különítmény szemszögéből. Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum azt a feladatot kapják, hogy tartsanak életben egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet. A könnyűnek hitt küldetés azonban valódi pokoljárássá válik.

A filmet az Index is látta: "A Monos olyan, mintha a Legyek urát fashion videóként dolgozták volna fel, ahol minden egyes szereplő úgy néz ki, mintha a Lärmből támolygott ki reggel 7-kor. Néha nagyon szép, de néha nagyon fárasztó is, nehéz megmondani, hogy mivégre van, de az biztos, hogy rosszabb lenne, ha egyáltalán nem lenne" – írta róla Klág Dávid kollégánk.

A Monos a Sundance Filmfesztiválon robbant be a zsűri különdíjával, az év eleje óta pedig folyamatosan nyeri a díjakat a különböző filmfesztiválokon. Alejandro Landes filmje október 31-én debütál majd a magyar mozikban, előtte azonban több premier előtti vetítésen is el lehet majd csípni. Az idei Cinefestről szóló cikkeinket itt lehet olvasni.

Ne maradjon le semmiről!