Andy Vajna utódja a történelemre és a sorozatokra koncentrálna

2019.09.25. 10:12

Káel Csaba, az Andy Vajna halála után kinevezett új filmügyi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a terveiről, és arról, hogy „folytatnia és kiteljesítenie is kell” azt a munkát, amit Vajna megkezdett.

Elmondta: a közép-európai térségen látja „piacképesnek” a magyar filmet, ezért erre fókuszálna, egyébként pedig „nem filmben, hanem mozgóképiparban és mozgóképkultúrában kell gondolkozni”. Szerinte a tengerentúllal nehéz versenyezni, „de a kapcsolódási pontokat meg kell velük találni”.

Közölte: miután jelenleg a sorozatok hódítanak világszerte, ennek kellene Magyarországon is a fő csapásiránynak lennie.

Az új filmügyi kormánybiztos azt is megjegyezte, a tartalmakat tekintve magunkból kellene kiindulni, miután rengeteg olyan történelmi vonatkozás van, amely összekapcsolja a térséget, és ezeket bátrabban lenne érdemes elővenni; „a világban futó sorozatok nagy része is történelmi indíttatású”. Hozzátette: „Fantasztikus személyiségeink és rendkívül gazdag irodalmunk van, amelyek alapanyagként szolgálhatnának ehhez”.

Káel Csaba úgy véli, Magyarországon volt egy olyasfajta irányzat, amely a fesztiválsikerekre fókuszált, amit megtartana, de sokkal nagyon hangsúlyt fektetne arra, hogy minél több érdekes, az életünkről szóló téma kerüljön a felszínre, és azt minél többen nézzék ismételte meg. Emellett szerinte a történelem során kialakult nagy korszakoknak a személyes megközelítése is nagyon fontos lenne, hiszen, mint fogalmazott, az emberek nem a tablókon, hanem a sorsokon keresztül értik meg, hogy mi is történt.