Nálunk is lesz Art Mozi Nap vasárnap

2
2019.10.09. 10:30

Most vasárnap Európa-szerte több mint 700 filmszínházban, köztük 28 magyar művészmoziban kerül sor az Európai Art Mozi Napra. A hazai programban öt díjnyertes európai koprodukció, két új magyar játékfilm és egy magyar családi animáció is szerepel.

2019-ben már a negyedik ilyen rendezvényre kerül sor, a célja pedig továbbra is az, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozik fontosságára. Ezen a napon a résztvevő filmszínházak fesztiváldíjas különlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett eseményhez Magyarországról az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága csatlakozott.

A magyar program gerincét öt új európai film és három magyar alkotás adja, melyek többsége az országos bemutatók előtt kerül műsorra. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és országszerte 19 további art mozi ezekből válogatva alakította ki vasárnapi műsorát. Premier előtt lesz látható

  • a Cannes-i Filmfesztiválon Rising Star Díjjal elismert izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap;
  • a Berlini Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert olasz bűnügyi dráma, a Ragadozók;
  • a Különleges életek című francia vígjáték-dráma Vincent Cassel főszereplésével;
  • a szintén Berlinben a legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díjával elismert norvég-svéd-dán dráma, a Lótolvajok;
  • és Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben.

Ezen kívül műsorra kerül Florian Henckel von Donnersmarck Mű szerző nélkül című új filmje a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, továbbá a mai fiatalok hiteles magyar ifjúsági filmdrámájaként aposztrofált FOMO - Megosztod és uralkodsz, illetve a Kuflik-mesekönyvsorozat alapján készült, új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik? is.

A 4. Európai Art Mozi Nap részletes programja és az egyes mozik műsora a www.artmoziegyesulet.hu honlapon olvasható.