Két felújított magyar klasszikust mutatnak be Franciaországban

2019.10.15. 11:39

Mészáros Márta Ők ketten és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjének felújított változatát vetítik a klasszikus filmeket felvonultató 11. Lumiere Grand Lyon Filmfesztiválon, írja az MTI.

Az Otodik Pecset foto mnf DomonkosSandor
Fotó: Domonkos Sándor / Magyar Nemzeti Filmalap

A lyoni fesztivált Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier világhírű francia rendező hívta életre.

A díszvendégek között van Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Donald Sutherland, Frances McDormand és Marina Vlady színésznő, akinek tiszteletére retrospektív vetítéseket tartanak, és ebben szerepel az Ők ketten (1977), melyben férjével, Vlagyimir Viszockijjal játszhatott. A film két nő barátságának, házasságainak, szerelmi kapcsolatainak különös mélységű rajza, ahol Marina Vlady további partnerei Monori Lili, Jan Nowicki és Czinkóczi Zsuzsa voltak. Az Ők ketten teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a film felvételi negatívja és az eredeti hangfelvételek felhasználásával, Kende János operatőr részvételével készült.

A fesztiválon már harmadik alkalommal szerepel Fábri Zoltán-film: 2017-ben a Körhinta, 2018-ban a Hannibál tanár úr, az idei válogatásba pedig Az ötödik pecsét kapott meghívást. Fábri Zoltán Sánta Ferenc műve alapján, 1976-ben készült drámája a nyilasuralom idején játszódik Őze Lajos, Márkus László, Bencze Ferenc, Horváth Sándor, Dégi István, Cserhalmi György alakításával. 

Az ötödik pecsét restaurálása Koltai Lajos operatőr közreműködésével, a Fábri Zoltán-életmű felújításának keretében, az eredeti kameranegatívról és hangfelvételről készült.

A fesztivált október 12. és 20. között rendezik.