Scorsese nem száll le a Marvel-filmekről

2019.11.05. 15:27

Továbbra sincs vége a képregényfilmek körüli hisztinek: az ügyet robbantó Martin Scorsese ezúttal egy New York Times által közölt véleménycikkben fejtegette az álláspontját a szuperhősfilmekről.

A Taxisofőr, a Nagymenők és a Dühöngő bika rendezőjét október elején kérdezte az Empire magazin a Marvel-filmekről, a véleményével pedig sokakat magára haragított. "Nem nézem őket. Tudják, én megpróbáltam. De ez nem mozi" – mondta akkorScorsese szavai több filmesnek is rosszul estek, James Gunn, A galaxis őrzői-filmek író-rendezője különösen elszomorodott, hogy az egyik kedvenc rendezője így beszél a munkáiról. Samuel L. Jackson az ügy kapcsán úgy fogalmazott: "Olyan ez, mintha valaki azt mondaná, hogy Tapsi Hapsi nem vicces." Francis Ford Coppola aztán Scorsese mellé állt, ő egyenesen "megvetendő" produkcióknak nevezte a szuperhősfilmeket.

Scorsese most egy publicisztikában reagált az őt ért támadásokra, amelyben így ír:

Sok franchise-filmet figyelemre méltó tehetségű és művészi érzékű alkotók készítenek. Ez átjön a vászonról. A tény, hogy maguk a filmek nem érdekelnek, alkat, valamint ízlés dolga. Tudom, hogy ha fiatalabb lennék, talán engem is izgalomba hoznának ezek a mozik, esetleg még én magam is akarnék készíteni egyet.

A rendező a cikkben kifejti: őt mindenekelőtt a futószalagon gyártott, fogyasztásra kész, piackutatásoknak és közönségteszteknek megfelelni akaró történetek zavarják. Scorsese szerint a közelmúltban megszaporodott képregényfilmekből hiányzik "a reveláció, a rejtélyesség és a valódi érzelmi veszély", semmi kockázatot nem vállalnak.

Scorsese ezután Paul Thomas Anderson, Claire Denis, Spike Lee, Ari Aster, Kathryn Bigelow és Wes Anderson neveit említve fogalmazta meg, hogy mit hiányol a szuperhősfilmekből. "Bármelyik alkotását is nézem ezeknek az alkotóknak, tudom, hogy most valami teljesen újat fogok látni, és a tapasztalás egészen váratlan, sőt, talán megnevezhetetlen területeire juttatnak el."

Napjaink legtöbb filmje egy-egy tökéletes termék, amelyeket azonnali fogyasztásra állítanak elő

– fogalmaz a filmes, aki szerint a valódi filmművészet különösen nehéz időket él, hiszen tudomása szerint jelenleg kevesebb független mozi működik, mint valaha a filmtörténet során, és a különböző streamingoldalak váltak a filmezés elsődleges platformjaivá, márpedig minden igazi filmes álma, hogy a mozivásznon láthassa viszont a munkáit, ne a különböző készülékek képernyőin.

Scorsese új filmje, Az ír egy klasszikus gengszterfilm Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel és Joe Pesci szereplésével. A filmet a Netflix streamingszolgáltató készítette, de a rendező vágya Magyarországon megvalósul, mert alkotását a nagy vásznon is látni lehet majd: november 22-től a hírek szerint a mozikban is műsorra tűzik.

Ne maradjon le semmiről!