A világ legjövedelmezőbb képregényfilme lett a Joker

2019.11.11. 15:08

Az idén bemutatott Joker lett minden idők legjövedelmezőbb képregényfilmje azzal, hogy a 62,5 millió dolláros költségvetéshez 953 millió dolláros nemzetközi bevétel párosult, írja a Forbes.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy ez hozta a legtöbb pénzt, ugyanis az a minden idők legnagyobb kasszasikerét produkáló Bosszúállók: Végjáték, ami 2,8 milliárd dollárt termelt, igaz, ott a költség is magasabb volt: 356 millió dollár. A Forbes úgy számol, hogy a Joker a költségvetésének 15,2-szeresét hozta össze, a saját ligájában a Deadpool (783m bevétel/58m költségvetés) és a Venom (854m költségvetés/ 90m költségvetés) tudott hasonló jövedelmet felmutatni, de mindegyik alulmaradt a Batman-gonoszhoz képest.

A Forbes a film Oscar-esélyeit is taglalja, az egészen biztos, hogy ez lesz az az alkotás, amit a Warner Brothers leginkább a díjazás felé fog terelni, de azt még korai megjósolni, hogy akkora siker lesz-e, mint a Bohém rapszódia, vagy a képregényfilm jellege és a témája miatt csak a főszerepet játszó Joaquin Phoenix fog egy jelölést kapni. Igaz, a képregényes alap nem akadályozta meg például A sötét lovagot, vagy éppen tavaly a Fekete párducot, hogy több jelölést begyűjtsön. Ha a bevételeket nézzük, akkor egy Oscar-díj megdobhatja a film nézettségét a gála után.

A Jokerre Magyarországon eddig összesen 418 129 darab jegyet vásároltak, ezzel 616 millió forint bevételt termelt a Warnernek, azaz abból a 953 milliós világkörül bevételből kettőt nekünk is köszönhetnek.

A Jokerről írt kritikánkat itt lehet elolvasni, itt pedig egy podcast keretében beszéltük ki a filmet.