Januártól a Nemzeti Filmintézet venné át a Nemzeti Filmalap helyét

2019.11.13. 12:36

November 12-én nyújtottak be törvényjavaslatot a Nemzeti Filmintézet létrehozásáról. A változtatásokat a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. A nyilvános dokumentum alapján a Magyar Nemzeti Filmalap (NFA) 2020. január 1-jétől Nemzeti Filmintézetként (NFI) működne tovább, de nemcsak ez lesz az egyetlen változás.

Amikor pár héttel ezelőtt  Havas Ágnes helyére Káel Csabát nevezték ki a Filmalap élére, már volt szó arról, hogy az egyik feladata az lesz, hogy készítse elő a Nemzeti Filmintézet létrehozását.

A Nemzeti Filmintézet létrehozásával a magyar film érdekképviselete és nemzetközi versenyképessége is erősödhet. Azt szeretnénk elérni, hogy a filmipar a nemzeti identitásunk egyik kiemelt forrása legyen.

- áll az indoklásban, ahogyan az is, hogy az is céljaik között szerepel, hogy a

  • az elkészült tartalmakat a lehető legszélesebb közönséghez juttassák el egységes terjesztési elvek alapján;
  • a fiatal generációk több platformon is elérjék a tartalmakat;
  •  kiszámítható, folyamatos munkalehetőséget biztosítsanak a filmipar szereplőinek;
  • egységes szakmai kontrollt biztosítsanak mind a tartalom, mind a forgalmazás terén.

Attól, hogy az NFI tevékenységének köszönhetően majd szélesebb rétegekhez jutnak el a filmek, ugye több bevetélt remélnek, és javaslat szerint az új intézmény előnye az is, hogy  "kiküszöböli a párhuzamosságokat, így azonos költségvetési forrással hatékonyabb működést lehet elérni". 

Bár a Filmintézet egyik fő feladata nem az, hogy filmeket gyártson, a törvényjavaslat értelmében erre is lesz lehetősége, illetve filmterjesztési tevékenységet folytathat. A hatósági szerepkört pedig a Nemzeti Filmiroda látja majd el, ami eddig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részeként működött, most viszont önálló szervezeti egység lenne egy "egy kormány által rendeletben kijelölésre kerülő miniszter vezetése alatt álló minisztériumnál".  

A törvényjavaslat szerint, amennyiben januárban megalakul az NFI, ez lesz a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium jogutódja is. Ez a szervezet viszonylag fiatal, szűk egy évvel ezelőtt hozták létre vélhetően azzal a céllal, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsenek azok számára, akik történelmi ihletésű filmeket szeretnének készíteni.

A Mecenatúra azután jött létre,  hogy a Vajna-féle Filmalap által jelentős mértékben támogatott, Hunyadiról szóló film forgatókönyvét és így az egész Filmalapot heves támadások érték a kormánysajtóban. Korábban a Médiatanács Fehér György Televíziófilmes Pályázata keretében már nagy számban készültek történelmi témájú tévéfilmek (2013 óta) egy olyan bírálóbizottság égisze alatt, amit Gajdics Ottó újságíró vezetett. Vajna halálával vélhetően megszűnt az oka annak, hogy a kétkasszás rendszert továbbra is fenntartsák, és Káel Csaba már egy olyan egységes szervezetet vezethet a jövő évtől, ami mind a korábbi filmalapos, mind a mecenatúrás területet magában foglalja. A Mecenatúra tevékenységének egyébként a nagy nyilvánosság számára is látható nyoma nem nagyon volt, a szervezet alapító okiratát is csak most októberben fogadta el a Médiatanács.