Sacha Baron Cohen szerint a Facebook nem más, csak egy propagandagép

2019.11.22. 11:37

Sacha Baron Cohen beszédet mondott az Anti-Defamation League antiszemitizmus és rasszizmus ellenes szervezet Never is Now elnevezésű rendezvényén. A beszédben a színésztől megszokott módon humor is akadt, de az éle főként a Facebook és Mark Zuckerberg ellen irányult, írja a Daily Beast.

A Borat, a Brüno és A diktátor készítője filmjeiben is sokszor parodizálja humorral a diktatúrát, elnyomást, antiszemitizmust vagy rasszizmust. Borat karaktere például egy hangos antiszemita, miközben az őt játszó színész, Sacha Baron Cohen maga zsidó származású. Karaktereivel kapcsolatban beszédében azt mondta:

Az igazság az, hogy szenvedélyem egész életemben, hogy próbára tegyem a vakbuzgóságot és az intoleranciát. Komikusként próbáltam a karaktereimmel arra kényszeríteni az embereket, hogy leeresszék páncéljukat és felfedjék, hogy mit hisznek valójában, beleértve saját előítéleteiket.

Azonban míg Bush elnöksége alatt működött a humor, úgy érezte, a Trump-érában komolyabban kell beszélnie: holott szerinte nemcsak Donald Trumpnak kéne levetkőznie előítéleteit és a rasszizmust, hanem az egész közösségi médiának is. Cohen azt mondta, hogy  "a Facebook propagandagépezet, ami elősegíti a gyűlöletet és az erőszakot", ami alatt főként egyes Facebook-csoportokat és oldalakat értett. Arról írtunk mi is, hogy a Facebook maga is küzd ezek ellen, mert valóban hihetetlen nagy számban vannak jelen: példának okáért csak idén közel 11 millió gyermekpornográfiát és 2,5 millió öncsonkításra buzdító posztot kellett törölniük. Cohen szerint az egész Facebook 

olyan, mintha a Római Birodalomban élnénk és Mark Zuckerberg lenne a császár. Mondjuk ez legalább magyarázza a hajvágását.

A hirdetésekkel kapcsolatban azt mondta, a Facebooknak utána kéne járnia, milyen politikai hirdetéseket enged a felületére, ha pedig kamut talál, vissza kéne adnia a pénzt és egyszerűen nem publikálnia saját felületén a hazugságokat.