Tarr Béla filmje az évtized legjobbjai között

2019.11.28. 13:47

A rangos Torontói Filmfesztivál közzétette, hogy szerintük melyik volt az évtized legjobb, legmeghatározóbb tíz filmje. A legjobb tíz közé egy magyar rendező, Tarr Béla A torinói ló című filmje is befért. Amúgy több helyen holtverseny van, így elég béna módon nem is tíz, hanem közel húsz legjobb filmről beszélünk.

A lista első helyén egy Magyarországon kevéssé ismert film áll, az argentin Lucrecia Martel Zama című drámája. Az Antonio Di Benedetto 1956-os regényén alapuló film főhőse Don Diego de Zama, egy XVII. századi spanyol tiszt, aki azt várja, hogy áthelyezzék Buenos Airesbe. Itt írtunk róla, azok között a filmek között, amelyek elkerülték a magyar mozikat.

A második helyre a német  Toni Erdmann  került, egy keserédes film egy karrierista lány és elhidegült apja kapcsolatáról, amit az apa minden létező eszközt bevetve próbál helyrehozni. A harmadik pedig  Jean-Luc Godard Búcsú a nyelvtől című filmje lett, amit korábban számos díjjal tüntettek ki. Godard-tól egyébként egy másik film, a 2010-es Film socialisme is felkerült a listára.

Íme a tízes lista:

 1. Zama
 2. Toni Erdmann
 3. Búcsú a nyelvtől
 4. Holdfény
 5. Sieranevada
 6. The Assassin és a Tranzit holtversenyben
 7. Film socialisme
 8. Holy Motors és az Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives
 9. The Master, Ida, Tűnj el!, Neighboring Sounds, Arcélek, útszélek és a Varela
 10. A torinói ló, Gyújtogatók és a The Strange Case of Angelica 

  Ne maradjon le semmiről! • Hírek
 • Hírek