Látlelet a szocializmusról, ezt ígéri a Béres József-film

2020.01.08. 06:02

Száz évvel ezelőtt, 1920. február hetedikén született Dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotója, és a kerek évforduló előtt egy nappal, azaz február hatodikán lesz a premierje A feltaláló című filmnek, ami a kutató hatalommal vívott harcát mutatja be, illetve azt, hogyan fejlesztette ki a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humán-gyógyászati készítményt. A film, ami a Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült, közel tíz évet ölel fel, és a készítők szerint remek betekintést ad abba, hogyan működött akkor a világ, vagyis Magyarország. 

A feltaláló a Béres Csepp születésének eseményeit követve egyúttal látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szocializmusról, az akkori társadalmat átható hazugságokról, intrikákról

- emeli ki a rendező, Gyöngyössy Bence.

Nagyon fontos számomra, hogy ez a film a hatvanas évek óta felnőtt generációkat is megszólítsa. Azokat, akik keveset tudnak erről az időszakról, akik csak homályos sejtésekre, érzésekre támaszkodhatnak

- nyilatkozta Kabay Barna, A feltaláló producere és társ-forgatókönyvírója, aki korábban olyan filmeken dolgozott mint például a Jób lázadása, a Száműzöttek, a Halál sekély vízben vagy a Hitvallók és ügynökök.

A film forgatókönyvét Kabay Barna és Gyöngyössy Bence mellett Petényi Katalin (Remény és mítosz, Szép magyar ének, Szigorúan ellenőrzött életek), valamint Fonyódi Tibor és Czető Bernát László írták. A forgatókönyvhöz Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje - Béres József életútja (2015) -, illetve Béres Klára könyve - Cseppben az élet (2016) - szolgált életrajzi forrásként, illetve felhasználták hozzá a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott, Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteit is. 

Béres Józsefet Gáspár Tibor (Kincsem, Anyám és más futóbolondok), feleségét Papp Katalint Huszárik Kata (Hyppolit, a lakáj) alakítja, a további főbb szerepekben pedig olyan ismert hazai színészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

A záhonyi születésű Béres József agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte, négy évvel később, 1972-ben pedig hosszas kutatómunka eredményeképpen megalkotta a Magyarországon később elképesztően népszerűvé vált készítményt. A Béres Cseppet 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították, 2013-ban pedig felvették a hungarikumok gyűjteményébe. Dr. Béres József 2006. március 26-án rövid betegség után hunyt el Budapesten. Életéről pedig nemcsak dokumentumfilm és játékfilm készült, de néhány évvel ezelőtt háromfelvonásos darabot is írtak.