Megszűnik Kína egyik legjelentősebb független filmfesztiválja

2020.01.13. 13:11

Kína egyik legrégebbi és legjelentősebb független filmfesztiváljának szervezői bejelentették, hogy a mustra megszűnik, mivel nem tudják tovább biztosítani a rendezvény független szellemét. A Kínai Független Filmfesztivált (CIFF) 2003-ban alapították, eddig 14 alkalommal rendezték meg - írja az MTI.

A fesztivál szervezői a múlt héten jelentették be a megszűnést, azonban részletesen nem indokolták meg a lépést a hivatalos közleményükben. A Reuters a megszűnéssel kapcsolatos hírben viszont emlékeztetett arra, hogy Kínában egyre jelentősebb a média cenzúrája és az illetékesek minden olyan tartalomra lecsapnak, amely szerintük sérti "a szocialista alapértékeket".

A CIFF közleményében olvasható, hogy nézetük szerint a jelenlegi helyi szervezeti feltételek között lehetetlen egy tisztán független szellemű filmfesztivál hatékony megrendezése. A CIFF megalapítása óta mintegy ezer filmet és dokumentumfilmet mutatott be a South China Morning Post napilap szerint. Számos, Kínában érzékenynek számító témával foglalkoztak.

Csang Hszien-min, a Pekingi Filmakadémia professzora, a CIFF fő szervezője a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál bezárása "normális" lépés volt. Visszatértek a párt szokásos szabályozásához, visszaléptek húsz évet, amikor sem hely, sem lehetőség nem volt a független filmek számára. Hozzátette, hogy ha támogatták volna a fesztivál üzleti érdekeknek való alárendelését, az biztosíthatta volna a túlélését.