Diák Oscarra jelölt kisfilmeket tett közzé a Színművészeti Egyetem

2020.01.21. 12:27

Szerdán kezdődik a Diák Oscar-hét: a magyar kultúra napján a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo-csatornáján egy hétig nyilvánossá teszik a korábbi jelölt és nyertes filmeket – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem kedden az MTI-vel.

Az Amerikai Filmakadémia megmérettetésén a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany-, ezüst- és bronzfokozatú Diák Oscarral-díjjal jutalmazzák. Magyar filmek közül elsőként Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című diplomamunkája nyerte el az elismerést 1991-ben.

2016-ban Kiss Hajni Szép alak című drámáját jelölték a díjra. A 6. Friss Hús rövidfilmes fesztiválon a filmet a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte. Az alkotást több mint 60 fesztiválra hívták meg, amelyeken több díjat is nyert. Kiss Hajni filmje 1740 jelölt közül került be a legjobb hét jelölt közé.

2017-ben Freund Ádám Földiek című sci-fije eljutott a döntőig, az alkotás a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját. A Földieket a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon mutatták be, ahol fődíjat nyert. Ezt követte a Magyar Filmdíj legjobb kisjátékfilm kategóriában és az Aranyszem. A film világpremierje Chicagoban volt, majd rengeteg nemzetközi meghívást kapott, köztük olyan világhírű fesztiválokkal, mint a Palm Springs-i, az Uppsala-i vagy a Camerimage. A számos elismeréssel kitüntetett filmet 2017-ben végül 1740 film közül jelölte az Amerikai Filmakadémia Diák-Oscar díjra.

2018-ban Kovács István Ostrom című filmje kapta a Diák Oscar-díj bronz fokozatát, ezáltal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült három egymást követő évben a jelöltek közé kerülni a narratív filmek kategóriájában. A Szarajevó 1994-es ostromát bemutató produkció számos hazai és nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, és elnyerte többek között a CILECT-díjat, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, a BuSho fődíját, valamint a Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a Young Director Award-ot.

A filmek megtekintésére január 29-ig van lehetőség az egyetem honlapján, ide kattintva.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek