Lemészárolták őket, de a rokonok még reménykednek, hogy csak eltűntek

2020.01.22. 09:31

2014-ben, feltehetően a polgármester parancsára a rendőrök megállítottak egy 43 diákot szállító buszt a mexikói Guerreróban, majd átadták a diákokat egy drogkartellnek, akik vélhetően mindnyájukat lemészárolták - de hogy pontosan mi történt, azt máig nem lehet biztosan tudni. Erről az ügyről forgatott Vivos címmel dokumentumfilmet a kínai képzőművész, Aj Vej-vej.

Még mindig nem találták meg azt a tömegsírt Mexikóban, amely annak a negyvenhárom diáknak a holttestét rejthetné, akiknek 2014-ben veszett nyomuk egy tiltakozó tüntetés során Mexikó déli részén. A demonstrációra igyekvő egyetemisták buszára rendőrök és álarcos fegyveresek nyitottak tüzet, így állítva meg a járművet. Egyes források szerint hárman, mások szerint hatan vesztették életüket a támadásban. Az életben maradt negyvenhárom diákot ezután a rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű kartellnek, amely ismeretlen helyre hurcolta őket. 

A kartell vezetője később azt mondta: a város polgármesterének felesége áll az egész ügy hátterében, aki a következő évi választások után férjét váltotta volna a város élén. Ő és férje utasította a rendőrséget a tüntetés napján arra, hogy valahogy állítsák meg a demonstrációra igyekvő csoportot, nehogy az egyetemisták megzavarják a nő beszédét. A kartel sofőrje aztán állítólag azt írta sms-ben a vezetőnek, hogy egy rivális kartell tagjait tartja fogságban. Mindezt ebben a cikkben írtuk meg:

Később egy vizsgálat arra jutott, hogy a kartell meggyilkolta a diákokat, majd a holttesteket elégették, a maradványaikat pedig egy folyóba dobták. Az Argentin Kriminalisztikai Antropológiai Csoport független vizsgálata azonban megkérdőjelezte a hivatalos verziónak az égetésre vonatkozó részét, mivel erre nem találtak bizonyítékot kutatásaik során a szakértők. Az eset így továbbra sincs hivatalosan lezárva.

Erről készített most dokumentumfilmet a kínai képzőművész, Aj Vej-vej. A Vivos című film az áldozatok családjairól szól, akik szeretnék megtudni, mi is történt pontosan.

A Vivos a neves Sundance filmfesztiválon debütál majd január 24-én.

Aj Vej-vejnek nemrég láttuk az életműkiállítását Düsseldorfban. Itt írtunk róla:

Ne maradjon le semmiről!