Az amerikai rendezők szerint az 1917 a legjobb film

2020.01.27. 10:21

Szombaton tartották az amerikai rendezőcéh, a Directors Guild of America elnevezésű szervezet 72. díjkiosztóját, amelyen a rendezőszakma Sam Mendes első világháborús drámáját, az 1917 című filmet találta a legjobbnak, írja a Hollywood Reporter. A filmről kritikánkat itt olvashatja.

Mendes filmje Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című moziját, Martin Scorsese Az ír című rendezését, Bong Jon Hoo Élősködőkjét és Taika Waititi Jojo nyuszi című produkcióját előzte meg. Mendes kifejezetten elegáns köszönőbeszédet mondott, amiben a többi jelöltet méltatta.

Ahelyett, hogy a múlt rendezőiről beszélnék, csak az itt jelenlévő négyről fogok. Szeretném megköszönni Quentinnek, hogy olyan filmet csinált, ami tele van szeretettel – szeretettel a szereplők, a korszak, a filmek és a város felé. Szeretném megköszönni Taika Waititinek, hogy bebizonyította, hogy a történelemről lehet szellemesen, gonoszkodó tréfával és örömmel is beszélni. Köszönet Bong Jon Hoonak, hogy elkészítette a legnagyszerűbb filmet a szegénységről, amit valaha láttam. És természetesen meg akarom köszönni Martin Scorsesének, hogy elkészítette Az ír című filmet, és az egész életművét, amelynek De Niróval készült utolsó jelenete elvezet bennünket arra a helyre, ahonnan a megváltást várjuk és reméljük. Ő egy mester.

A Hollywood Reporter beszámolója szerint azonban Mendes felidézte azt is, hogy filmjének egyik érzelmes jelenetét a lánya ihlette, és végül neki ajánlotta a filmet, és annak „akivé egyszer válhat”.

Egyébként esélyes, hogy Mendesnek újabb köszönőbeszéden kell majd törnie a fejét, mert az esetek nagy százalékában az Akadémia díja is annál a rendezőnél landol, aki megkapja az amerikai rendezőkollégák DGA-fődíját, vagyis Mendes így közelebb került egy nagy lépéssel az Oscarhoz. Az Akadémia idei díjkiosztóján sokszor izgulhat majd Mendes stábja, hiszen filmje, az 1917 tíz jelölést kapott, a többi között a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó díjra is nominálták.

Az első filmes rendezők kategóriájában Alma Har'el Honey Boy című filmje nyerte a rendezőcéh díját. A televíziós sorozatok közül a legjobb drámasorozat a Watchmen lett, a Barry a legjobb vígjátéksorozat díját hozta el, a minisorozatok közül a Csernobilt díjazták. A legjobb dokumentumfilm kategóriában pedig Obamáék produkciós cégének filmje, az amerikai munkások életét bemutató American Factory nyert.