Eperjes Károly is életműdíjat kap

2020.01.29. 15:41

Február 26. és 29. között rendezik meg a budapesti Corvin moziban a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlét, aminek a végén a Magyar Filmakadémia tagjai által megszavazott díjakat megkapják a magyar filmesek.

Ahogy minden filmes díjátadónál, itt is lesznek életműdíjasok, az MTI azt írja, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészeket és Szabó István rendezőt díjazzák majd.

Az idei szemlére péntekig regisztrálhatják alkotásukat a filmesek hat kategóriában (játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, televíziós sorozat). A szemlére 2019. január 1. és 2019. december 31. között mozis és televíziós forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott filmeket lehet nevezni. Egy jelentkező több alkotást is regisztrálhat.

A Magyar Mozgókép Szemle elnevezés idén bukkant fel először, a 2014-ben létrehozott esemény öt évig, még 2019-ben Magyar Filmhét néven futott Andy Vajna filmbiztos halála után is. Igaz, idén a Magyar Nemzeti Filmalap neve is megváltozott, és Nemzeti Filmintézet lett belőle.

A 2019-es Magyar Filmdíjon a Rossz versek lett a legjobb film, az azt készítő Reisz Gábor a legjobb rendező, Szamosi Zsófia és Hegedűs D. Géza pedig a legjobb főszereplők, az előbbi az Egy nap, az utóbbi A hentes, a kurva és a félszemű című filmben nyújtott alakításáért.