Érik a botrány a tengeralattjárós gyilkosról szóló film körül

2020.01.29. 09:41

Pár napja mutatták be a Sundance Filmfesztiválon az Into The Deep című dokumentumfilmet, ami a dán feltalálóról, Peter Madsenről szól, aki 2017-ben azért lett nemzetközileg ismert, mert szokatlan brutalitással meggyilkolt egy újságírónőt a saját maga által tervezett és épített tengeralattjárón. Emma Sullivan dokumentumfilmes még a gyilkosság előtt kezdte el követni Madsent, mert érdekelte őt ez a különös, magának való, rettenetesen ambiciózus figura, aki egyébként azt tervezte, hogy egy saját készítésű rakétával kilövi magát majd az űrbe.

De a film forgatása közben egészen másfelé kezdett el haladni a cselekmény, ugyanis Madsent először meggyanúsították, majd konkrétan le is tartóztatták egy dán újságíró, Kim Wall meggyilkolása miatt. Erről az ügyről itt írtunk bővebben.

Az Into The Deep nagy sikerrel debütált a fesztiválon, az amerikai sajtó rémisztőnek és visszafogottnak nevezte, a Variety szerint a film sikeresen kerülni a bulváros témákat, és inkább azokkal az önkéntesekkel foglalkozik, akik támogatták Madsent az ambiciózus projektjeiben, de aztán szembe kellett azzal nézniük, hogy egy erőszakos szörnyeteg, aki feldarabolt egy nőt, majd letagadta, hogy bármi köze lenne a halálához.

Most azonban, pár nappal a premier után, két, a filmhez közel álló ember is jelezte, hogy nem feltétlenül támogatja az elkészült dokumentumfilmet. Az egyik maga az Into The Deep operatőre, Cam Matheson, aki öt nappal ezelőtt a következő üzenetet posztolta azoknak, akik a honlapjára ellátogatnak:

„Én vagyok az Into The Deep című dokumentumfilm operatőre. Semmilyen formában nem támogatom az Into The Deep Sundance filmfesztiválos, nyilvános vetítését. Peter Madsen kivételével mindenkivel együttérzek, és támogatom a dokumentumfilm minden egyes megszólalóját.”

Matheson az utóbbi mondattal azokra a fentebb említett önkéntesekre gondolhatott, akikkel a film nagyrészt foglalkozik. Egy ilyen önkéntes lehet Anja is, aki a Twitteren tűnt fel, és ugyancsak a premier után elmondta, hogy az akarata ellenére szerepel az Into The Deepben, annak ellenére, hogy többször és határozottan mondta a rendező Emma Sullivannek, hogy nem szeretne részt venni, mert káros lehet az egészségére a gyilkossági ügy okozta trauma felelevenítése.

Még egyelőre senki sem erősítette meg senki, hogy Anja Twitter-oldala tényleg a film egyik szereplőjéhez tartozik-e. Anja egy másik tweetben arról ír, hogy nem írt alá olyan joglemondó nyilatkozatot, aminek birtokában a filmkészítők felhasználhatnák a képmását, illetve hogy csak akkor tudta meg, hogy szerepel a filmben, amikor már bemutatták a filmfesztiválon, és a Netflix felvásárolta.

Az ügy feltehetőleg nagyobb nyilvánosságot fog kapni a közeljövőben, az Into The Deepet ugyanis megvásárolta a Netflix, a streamingcég valamikor 2020-ban tervezi bemutatni a dokumentumfilmet, de konkrét dátum egyelőre nem ismert.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport