gi

Az 1917 egyre biztosabbra veheti az Oscart, bukott a Joker

2020.02.03. 08:17

Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján. A film kilenc díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen, írja az MTI.

Az 1917 nyerte a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt elismerést is.

A legfőbb vetélytárs, a Todd Philips rendezte Joker alkotógárdája 11 díjban reménykedhetett – ez film kapta a legtöbb jelölést –, de végül be kellett érniük hárommal: Joaquin Phoenix járulhatott a színpadra a londoni Royal Albert Hallban a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért, emellett a BAFTA tagsága a legjobb eredeti filmzenéért és a legjobb szereposztásért járó elismeréseket is a Jokernek ítélte.

A legjobb női főszereplőnek Renée Zellweger bizonyult a Judy főhőseként nyújtott alakításáért.

Zellweger – aki ugyanezért a szerepéért már átvehette a Golden Globe-díjat is – Scarlett Johanssonnal (Házassági történet), Jessie Buckley-val (Wild Rose), Charlize Theronnal (Botrány) és Saoirse Ronannal (Kisasszonyok) versengett a legjobbnak járó BAFTA-díjért.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú akadémia szavazatai döntöttek.

Az 1917 a legjobb film díjáért folyt versenyben olyan műveket győzött le, mint Martin Scorsese maffiadrámája, Az ír, a Quentin Tarantino rendezte Volt egyszer egy... Hollywood, valamint a dél-koreai rendező, Pong Dzsunho Élősködőkje. Ez utóbbi egyébként elnyerte a legjobb nem angol nyelvű filmért és a legjobb eredeti forgatókönyvért kiosztott BAFTA-díjat.

A színészek közül Brad Pitt és Laura Dern kapták a Volt egyszer egy... Hollywood, illetve a Házassági történet legjobb férfi és női mellékszereplőjének járó díjakat.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Lakáshitel