Belenézhetünk a Budapesten forgatott Marie Curie-filmbe

2020.02.06. 12:19

Új előzetest kapott a részben Budapesten forgatott Marie Curie életrajz, a Radioactive. A filmben Rosamund Pike (Holtodiglan) játssza a lengyel származású francia fizikust és kémikust, a radioaktivitás úttörő kutatóját, aki 1903-ban a fizikai, 1911-ben pedig a kémiai Nobel-díjat is elnyerte. Ezzel ő volt az első nő, aki megkapta a legrangosabb tudományos elismerést.

A film egyszerre beszél Marie tudományos munkájáról, kapcsolatáról férjével és munkatársával Pierre Curie-vel (Sam Riley), harcáról azért, hogy nőként elismerjék a tudományos életben és felfedezéseinek következményeiről. Így többek között arról is, hogy a házaspár ugyan felfedezte a radioaktivitás jelenségét, de annak pontos egészségügyi hatásairól semmit sem tudott. Pierre nem ebbe halt bele (1906-ban szenvedett halálos koponyatörést, mikor elgázolta egy lovaskocsi), és Marie is egész hosszú életet élt, de az szinte bizonyos, hogy 67 évesen a folyamatos sugárzás miatt szerzett betegségébe, aplasztikus anémiába halt bele.

A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán. 

A Radioactive premierje 2020 március 20-án lesz az Egyesült Királyságban, a magyar bemutatóról egyelőre nincs hír. 

Ne maradjon le semmiről!