Az elnök és egész Dél-Korea ünnepli az Élősködők győzelmét

2020.02.10. 15:16

Mun Dzsein dél-koreai elnöktől a kelet-ázsiai ország legnagyobb újságján át a rivális dél-koreai rendezőkig mindenki gratulációját fejezte ki hétfőn a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal kitüntetett Élősködők című alkotás rendezőjének, Pong Dzsunhónak (Bong Joo-ho) és az alkotógárda többi tagjának a 92. Oscar-gálán elért történelmi győzelemhez - írja az MTI.

Mun elnök egy Twitteren közzétett hivatalos közleményben méltatta Pongot, a színészeket és a stábot. Azt írta: „Különösen hálás vagyok nekik, amiért büszkeséggel és bátorsággal töltik el népünket egy olyan időszakban, amikor együttes erővel nézünk szembe a nehézségekkel.”Az államfő szerint az Élősködők világszerte megérintette az emberek szívét egy kifejezetten koreai történettel.

Pong műve az első az amerikai filmakadémia elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában, és egyben az első dél-koreai film, amely Oscar-díjat nyert.

Park Jang Vu dél-koreai kulturális miniszter „A 101 éves koreai filmgyártás és a koreai kultúra hatalmas dicsőségének” nevezte a komikus thriller győzelmét. Hozzátette, biztos benne, hogy a mostani győzelemmel egy újabb 100 éves fejezet kezdődik a dél-koreai film életében és a koreai hullám, más néven hallyu – az 1990-es években indult kulturális jelenség, amely a dél-koreai kultúra, elsősorban a populáris kultúra külföldi terjeszkedését jelenti – még több helyre eljut a világban.

Bak Csan Vuk dél-koreai filmrendező, akit hazájában Pong legnagyobb riválisának tekintenek, szintén csatlakozott a gratulálók seregeihez. „Óriási áldás egy szakmában dolgozni egy olyan tehetséges emberrel, mint Pong, akit a barátomnak is nevezhetek” – nyilatkozta a Munhva Ilbo című napilapnak a rendező, akinek Oldboy című thrillerje 2004-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját.

A Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap is vezető hírként foglalkozott az Élősködők győzelmével, és hetek óta először a koronavírus okozta járvány miatti aggodalom is háttérbe szorult a hírportálokon Pongék sikere miatt. A dél-koreai közösségi médiát elárasztották a gratuláló üzenetek.

A vasárnapi díjátadót követő sajtótájékoztatón Pong Dzsunhó elmondta, olyan jövőt képzel el, amelyben a világ filmipara annyira összefonódott és sokszínű, hogy már nem fog óriási hírnek számítani, ha egy nem angol nyelvű alkotás nyeri el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

„Az Okja című előző filmem egy koreai-amerikai koprodukció volt, de az Élősködők, amely teljes egészében koreai alkotás, világszerte nagyobb sikert aratott a közönség körében” – mondta Pong, akinek filmes pályafutása már több mint két évtizedre nyúlik vissza. „Ebből arra következtetek, hogy talán ha minél mélyebbre ásom magam a körülöttem lévő dolgokban, annál erősebb lesz a történet és válik vonzóbbá a nemzetközi közönség számára” – tette hozzá a rendező, megjegyezve, hogy a mostani siker semmit sem változtat a tervein, és hamarosan visszatér a már megkezdett két – egy koreai és egy angol nyelvű – projektjéhez.