Weinstein-ügy: várni kell az ítéletre, az esküdtszék még nem döntött

2020.02.19. 08:51

Több hete zajlik már a szexuális zaklatással vádolt hollywoodi producer büntetőpere, és hamarosan döntés születik az ügyben. Az esküdtszék először kedden ült össze, hogy megvitassák, szerintük Harvey Weinstein bűnös vagy ártatlan az ellene felhozott vádpontokban, de nem jutottak dűlőre. 

A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék 40 perces mérlegelés után arra kérte a bíróságot, hogy pontosítsanak bizonyos jogi fogalmakat, amik a periratokban szerepelnek, majd elkérték a producer New York-i otthonának alaprajzát, illetve azoknak az e-maileknek a másolatát, amiben több olyan nőnek is listázva volt a neve, akik Weinstenre nézve "veszélyesek lehetnek".

Az egyik megjelölt név Annabella Sciorráé. A színésznő azt állította, hogy Weinstein 1993-ban megerőszakolta őt, és kijelentette, hajlandó tanúskodni a per során, de a producer ügyvédjei ezt nyilvánvalóan megpróbálták megakadályozni, ám nem jártak sikerrel, Sciorra januárban beült a tanúk padjára. Természetesen nem ő volt az egyetlen nő, aki Weinstein ellen vallott, és a producer védőügyvédje, Donna Rotunno egyiküket sem kímélte, volt, aki sírógörcsöt kapott egy négyórás vallatás után. 

A Miramax stúdió alapítóját több mint 80 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, ugyan többükkel 2019 decemberében megegyezett, de ezzel csak a polgári peres eljárás szűnt meg, a büntetőpert ezzel nem sikerült kivédeni. Amennyiben a legsúlyosabb vádpontban bűnösnek találják, Weinstein akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

(Forrás: CNN/Variety)