Az Auschwitzi Emlékmúzeum szerint veszélyes butaság a nácivadász sorozat jelenete

2020.02.24. 10:39

Váratlan helyről kapott kritikát az Amazon nácivadász sorozata, a Hunters. A sorozatot az Auschwitzi Emlékmúzeum bírálta, mert az Al Pacino szereplésével készült fikciós alkotás történetileg pontatlan elemeket tartalmaz. Különösképpen azt nehezményezték, hogy a sorozat egyik jelenetében egy hátborzongató élő sakkjátszma zajlik egy koncentrációs táborban, írja a Variety.

Auschwitz tele volt borzalmas fájdalommal és szenvedéssel, amit a túlélők beszámolói dokumentálnak. Élő alakokat mozgató sakkjátékot kitalálni a Hunters című sorozatban nemcsak veszélyes butaság és torzítás, hanem bátorítja a jövő történelemtagadóit is. Az áldozatok előtt mi pontos tényszerűséggel tisztelgünk

– írta Twitter üzenetben az Auschwitzi Emlékmúzeum, amelyben az Amazon nácivadász sorozatára, a Hunters című széria megoldásaira reagáltak.

Az Amazonon futó Hunters megtörtént esemény alapján készült: 1977-ben New Yorkban pár amerikai felfedezte, hogy szökött nácik élnek közöttük, ezért csapatba verődtek és vadászni kezdtek rájuk. A film kifogásolt fikciós jelentében egy rabot arra kényszerítenek a koncentrációs táborban, hogy olyan sakkjátszmát játsszon, amelyben a bábukat a rabtársai jelenítik meg. Amikor leütik a rab egyik bábuját, meghal egy ember.

Az alkotók közül David Weil, forgatókönyvíró közleményben reagált a kritikára vasárnap, amelyben azt írta, hogy a jelképes megfogalmazás a nézőknek hozzáférhetővé teszi azt az érzelmi és szimbolikus valóságot, amivel könnyebben érthetővé válik a Soá tapasztalata. 

Weil közleményében azt is kifejtette, hogy évekkel ezelőtt maga is járt Auschwitzban, ahol megnézte azokat a kapukat, ahol a nagymamáját arra kényszerítették, hogy belépjen a koncentrációs táborba, és azokat a barakkokat, amelyekben rabként kellett élnie. Weil hozzátette, látta azt a rémálomszerű világot, amit a nagymamája túlélt, és ez a látogatás örökre megváltoztatta az életét, amit annak akar szentelni, hogy hasonló borzalom soha többé ne történhessen meg. Weil közleményében arról is írt, hogy a Hunters szereplői kitalált karakterek, de a sorozatot valós események inspirálták, de az alkotást nem dokumentumfilmnek készítették. A sakkjelenetet azért tartotta fontosnak a filmben, hogy erőteljesen tudjon rámutatni arra szadizmusra és erőszakra, amelyet a nácik elkövettek a zsidósággal és más áldozatokkal szemben. Weil teljes közleménye itt olvasható.