Szabó István nem veszi át az életműdíjat

2020.02.26. 13:35

Szabó István nem veszi át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját, közölte az egyesület elnöksége szerdán az MTI-vel.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi Szabó István filmrendező döntését, hogy nem veszi át az életműdíjat

– olvasható a közleményben. Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet döntéséről.

Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt. A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés díszbemutatója február 25-én volt a Corvin moziban. A Zárójelentés főhőse Stephanus professzor (Klaus Maria Brandauer), az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük. 

A film díszbemutatójára eljött Klaus Maria Brandauer, és ott volt Szabó is, de a bemutató utáni sajtónapon nem vett részt, és interjút sem vállalt.