Az Akik maradtak és a Foglyok lettek a Magyar Filmdíj legjobbjai

2020.03.06. 08:54

Ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Filmdíj átadását a Vígszínházban. A díjat minden évben a Magyar Filmakadémia osztja ki a nagy- és kisjátékfilmek, animációs filmek, tévésorozatok és dokumentumfilmek között az általuk legjobbnak ítélt stábnak.

Idén a magyar filmek között az Oscar-díj szűkített listájára is rákerült Akik maradtak, illetve az Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf Foglyok című filmjei lettek a díjkiosztó legjobbjai. A legjobb játékfilm díját megkapó Akik maradtak összesen 4 díjat (a rendező, a férfi főszereplő és a forgatókönyvíró) nyert. A legjobb tévéfilm díját megkapó Foglyok kilenc másik kategóriában is a legjobb lett, írja az MTI.

Emellett négy díjat kapott még a Drakulics elvtárs, illetve két díjat az Apró mesék, egy-egy díjat a FOMO - Megosztod és uralkodsz és a  Valan - Az angyalok völgye. Nyertek még a legjobb filmek között:

  • Alvilág (A legjobb televíziós sorozat)
  • A létezés eufóriája (A legjobb dokumentumfilm) 
  • Casting (A legjobb kisjátékfilm)
  • Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában (A legjobb ismeretterjesztő film)
  • Az utolsó vacsora (A legjobb animációs film)

A díjakat egyébként a Magyar Mozgókép Szemlét követően szavazta meg a zsűri. A Mozgókép Szemle díszvendége volt idén Klaus Maria Brandauer, a Zárójelentés főszereplője, Eperjes Károly pedig életműdíjat is kapott.