Svédországban és Dániában újra megkezdődtek a forgatások

2020.04.22. 16:17

Svédországban és Dániában újrakezdték a forgatásokat, értesült a Variety. A koronavírus-járvány kitörése óta most először történik olyan európai országban, hogy szigorú szabályok között, de ismét dolgozhatnak a mozgóképiparban.

Svédországban 50 főig szabad forgatásokat tartani, de az EU-ban itt kezelték leglazábban a járványt, nem hozott a kormány drasztikus szigorításokat. Dániában március 16. óta vannak szigorítások, de a filmgyártás hivatalosan április 14. óta újra működik.

A forgatásoknak azonban be kell tartania majd több előírást:

  • kisebb stábbal kell dolgozni,
  • gondoskodni kell arról, hogy a különböző munkaegységek ne egyszerre dolgozzanak,
  • beltéri forgatásoknál négy négyzetméter távolságot kell tartani egymástól,
  • és teljesen kerülni kell a tömegjelenetek rögzítését is.

Ugyan a szexjelenetekre külön nem vonatkozik szabályozás, de azt kérik a stáboktól, hogy testi érintkezést igénylő jelenethez 70 év alatti színészt alkalmazzanak vagy olyat, aki nem kerülhetett kapcsolatba a vírussal. Kitérnek arra is, hogy a castingolást átmenetileg csak videókonferencián vagy elküldött videón keresztül lehet végezni. Svédországban még a köztéri forgatásokat sem gátolják, de Dániában is van rá lehetőség, bár ott ezeket az engedélyeket egyénileg bírálják el.

A forgatásokon tilos büféasztalt és kávézót létrehozni, és minden ételt külön-külön kell elcsomagolni, majd kiosztani úgy, hogy az étkezést is két turnusban, 20 perc szünettel kell levezényelni. Ezen kívül mindenkinek kötelező maszkot hordani forgatás alatt.