722 milliós támogatással foroghat az Oscar-díjas Deák Kristóf mozifilmje

2020.05.21. 11:09

Személyes történettel készül mozifilmrendezői bemutatkozására Deák Kristóf, aki első magyar alkotóként nyert élőszereplős rövidfilmes Oscar-díjat a Mindenkiért. Az unoka munkacímmel készülő film 40 napos forgatása ősszel kezdődik, a producer a BÚÉK és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Zákonyi S. Tamás – közölte a Nemzeti Filmintézet. 

A filmnek a forgatókönyvét is Deák Kristóf írja. Az unoka gyártását 721,9 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága.

Az unoka története nagyon személyes nekem. Az érdekel, mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi »jófiú« akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon, hogy igazságot szolgáltasson a szeretteinek

– nyilatkozta Deák Kristóf.

A film a napjainkban fog játszódni, és egy különös bosszú története lesz. Főhőse, a szelíd, jólnevelt irodista elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot, miután szeretett nagyapja egy különösen lelketlen csalás áldozata lett.

A szereplőválogatás hamarosan kezdődik, a forgatás nyár végén indulhat, a kész film pedig a tervek szerint 2021 őszén kerülhet a mozikba és a nemzetközi fesztiválokra. 

Az unoka operatőre Maly Róbert lesz, akivel Deák Kristóf együtt dolgozott az Oscar-díjjal jutalmazott Mindenkin. Maly Róbert rövid- és dokumentumfilmeket, valamint a Szerdai gyerek című mozifilmet is operatőrként jegyzi.

Az unoka producere, Zákonyi S. Tamás azt nyilatkozta: „Amikor két évvel ezelőtt közösen forgatható témákat kerestünk Kristóffal, elmesélte a személyes érintettségű történetét. Azonnal lecsaptam rá. Tudtam, hogy ez kell nekem. Kristóffal nagyon régre nyúlik vissza a munkakapcsolatunk, és örömmel tölt el, hogy én lehetek az első mozifilmjének a producere.” 

A Filmszakmai Döntőbizottság emellett számos más pályázatot elutasított, de ezekhez nem fűztek semmiféle magyarázatot, így nem derül ki az sem, mit jelent a bemutatásra váró, Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról szóló dokumentumfilm egyedi pályázatának elutasítása, vagy hogy egy bizonyos Kinizsi című forgatókönyv milyen történelmi produkció lett volna.