Posztumusz díjat kapott A némafilmes kutyája

2020.05.25. 09:59

Bár a cannes-i filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt bizonytalan lett, A némafilmes című, Oscar-díjas filmben szereplő Uggie megkapta a Palm Dog Award jubileumi fődíját.

A filmes kutyák díját 20 éve adják át hagyományosan a Croisette-en a cannes-i filmfesztivál idején. A jubileum alkalmából a szervezők úgy döntöttek, hogy idén az eddigi győztesek közül választják ki az elmúlt két évtized legjobbját.

Az MTI híre szerint a Palm Dog-díjat idén a néhai Uggie, A némafilmes című film Jack Russell-terrierje kapta meg, aki korábban 2011-ben nyerte meg a díjat. Az elismeréssel járó különleges nyakörvet a 2015-ben elpusztult állat gazdája, Omar von Muller vette át egy virtuális ceremónián.

A gazdi elmondta: a nyakörvet Uggie dublőre, Dash viseli majd, aki szintén részt vett A némafilmes forgatásán, és ha kellett, helyettesítette is Uggie-t.

A díjért folyó versenyben szerepelt még Otis, a Jóban-rosszban kutyasztárja, a Fel! című animációs filmből Dug, a beszélő golden retriever és a tavalyi győztes, a Volt egyszer egy Hollywood kutyasztárja, Sayuri is. Uggie gazdája egyébként dolgozott a Tarantino-film befejező, kutyás akciójelenetén is.

Uggie 2002-ben született, egy menhelyről menekítette meg a gazdája, majd sztárt csinál belőle. A  prosztatarákkal küzdő állatot 13 éves korában altatták el Los Angelesben. Ő volt az első kutya, aki sikerei miatt otthagyhatta lábnyomát Hollywoodban, gördeszkázni is tudott.

Ne maradjon le semmiről!