Újraindulhat a filmgyártás Hollywoodban

2020.06.07. 15:53 Módosítva: 2020.06.07. 19:24

Szabad utat adott Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a zenei, televíziós és filmes produkciók újraindításához, írja az MTI.

A munka június 12-től kezdődhet a közegészségügyi hatóságok és az ágazati ajánlások útmutatásának betartásával. 

A szórakoztatóipar produkciói csaknem három hónapja álltak le a koronavírus-járvány miatt. Többek között olyan nagyszabású produkciók forgatása szakadt félbe, mint a Mission: Impossible 7, a Mátrix 4 vagy az Avatar folytatása. A hollywoodi filmstúdiók és a filmes szakszervezetek június elején jelentették be, hogy teszteléssel és más egészségügyi szabályok betartásával folytatódhat a munka. A munkacsoport ajánlásait a New York-i és a kaliforniai kormányzónak is eljuttatták.

A kaliforniai kormányzói hivatal pénteken kiadott közleménye szerint a helyi járványügyi adatok felülvizsgálatának tükrében a megyei közegészségügyi tisztviselők jóváhagyása után legkorábban június 12-től folytatódhatnak a produkciók. A járvány kockázatának csökkentésére a produkciók szereplőinek, a stábtagoknak és minden dolgozónak be kell tartani az előírt biztonsági és egészségügyi protokollt.

Az ágazat munkacsoportjának legfontosabb javaslatai között szerepelt a színészek és a stáb rendszeres tesztelése, egészségi állapotuk nyomon követése hőméréssel és más eszközökkel, továbbá a stábok részére a maszk viselését is javasolták. Az új egészségügyi előírások az elemzők szerint a televíziós és filmes produkciók napi forgatási költségeit akár 10-20 százalékkal is növelhetik. 

Ne maradjon le semmiről!