Nem biztos, hogy a feketére mázgált Robert Downey Jr. miatt nincs fent a Trópusi vihar a Netflixen

2020.06.17. 08:05

UPDATE: Az újságíró dolga, hogy ellenőrizze a forrásait, mielőtt leír valamit. Ha gyanús, ha csak egy forrás állítja, az nem infó, hanem híresztelés. Pletyka. Úgytudjukhogy. Ma reggel a The Sydney Morning Herald nyomán írtam meg az alábbi cikket, azaz egy forrást készpénznek véve. (A Twitteren a film eltűnése miatt kesergő júzer szintén nem forrás.) Nem kellett volna. Az amerikai közéletet most éppen lázban tartó események és azok következményei, azaz az Elfújta a szél és még pár sorozatepizód eltűnése a nagy streamingszolgáltatókról és a BBC-ről, kiegészítve azzal, hogy az ausztrál Netflixről június 9-én, a magyarról valamikor a közelmúltban tűnt el a Trópusi vihar (az amerikairól 2018 nyarán), elégnek tűntek ahhoz, hogy megírjam a lenti cikket.

Mentség nincs, talán annyi, hogy a Netflix nem kommentálja ezeket a döntéseit, így hivatalosan az Angolkák eltávolításáról sem mondtak semmit, ahogy a legújabb cenzúrázott sorozat, az itthon tök ismeretlen ‘W/ Bob & David’ egyik részének eltüntetéséről sem beszélnek. Amit viszont igencsak a blackface miatt szedtek le, legalábbis az alkotópáros David Cross és Bob Odenkirk szerint. A cikket hagyományainknak megfelelően nem távolítjuk el, de új címet kapott, és itt van ez a két bekezdés is mementónak. Mea culpa.

Blackface: a nem fekete színészek arcának feketére mázolása egy szerep eljátszásához annak idején, amikor fekete színészeket nem engedtek játszani sehol. Lásd még minstrel, minstrel show.

2008-ban Robert Downey Jr. a Trópusi vihar című vígjátékban egy ausztrál színészt alakított, aki a method actinget olyan szinten űzte, hogy elvállalta egy fekete őrmester szerepét is, amihez a bőrét speciális pigmentációs terápiával besötétítették. A karakter eljátszásához Downey-nak csak egy sminkesre volt szüksége hál' istennek. A szerep hatalmas beintés volt a blackface-nek, egy szatíra (mint ahogy egyébként Ben Stiller karaktere, Tugg Speadman is, aki korábban egy szellemi fogyatékos, Jámbor Jack nevű karaktert formált meg, de a fullba nyomott kreténség miatt Oscar bácsi nem gyütt), a film pedig görbe tükör Hollywoodnak és az összes sztereotip szereplőjének az önmaga nagyságától elájuló rendezőtől a beképzelt színészeken át a gyökér producerekig.

Downey-t a szerepért a következő díjakra jelölték:

  • Oscar (az Amerikai Filmakadémia díja)
  • Golden Globe (a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének díja)
  • SAG (a színészek céhének díja)
  • BAFTA (a britek Oscarja)
  • Satelilte (nemzetközi, szórakoztatóiparban dolgozó újságírók díja)
  • Broadcast Film Critics Association (egy kritikusszervezet)

A kritikák nagy része kiemelte, hogy bár a film önmagában is vicces, Ben Stillerről meg hirtelen kiderült, hogy remek rendező, a Trópusi vihart Downey tette azzá, ami. A bemutató előtt az előzetesben látottak miatt civil szervezetek tiltakoztak a film ellen. A DVD kiadás rendezői verzióját (de nem a Blu-ray kiadást) egy disclaimerrel látták el, melyben elismerik a téma érzékenységét, és felhívják a közönség figyelmét arra, hogy bizonyos kifejezések sértőek lehetnek mások számára, így azok használatát lehetőleg mellőzzék, vagy alaposan gondolják át.

Nem, nem a nigger volt ez a kifejezés, hanem a retardált.

A film miatt nem a feketék tiltakoztak, hanem a fogyatékkal élők szervezetei, amelyek kifogásolták Stiller Jámbor Jack-alakítását. Ami, nem árt ismét megjegyezni, egy kitalált személy által, egy nem létező filmes univerzumban, az abban játszódó Trópusi vihar című film előtt lejátszott nem létező előzetesben volt látható. És (ha már tényleg kell a Népszava kalapács, hát legyen) ami

hajszálpontosan arról szólt, annak állított görbe tükröt, azt figurázta ki a szatíra eszközeivel, ahogy a hollywoodi színészek a fogyatékkal élőktől a halálos betegségben szenvedőkig minden „komoly” témára habozás nélkül rácuppannak, ha az út végén az Oscar várja őket.

Ugyanezt most tessék szépen Downey karakterének esetére is ráhúzni, majd magyarázatot találni a Netflix azon húzására, hogy a filmet állítólag a blackface miatt vették le a kínálatból, ahogy az HBO az Elfújta a szelet, a BBC meg a Waczak Szálló egyik epizódját, vagy a valóban rémes Angolkák című sorozatot, és így tovább, a legfrissebb áldozat a W/Bob & David című szkeccs-show egyik epizódja, amiben dettó blackface volt látható, David Cross adta elő, és nagyon nem tetszett a Netflix cenzorainak, akik vélhetően a rasszok sztereotip és sértő ábrázolása miatt távolították el az ilyen tartalmat. (A Netflix hivatalosan egyetlen eltávolítást sem kommentált.)

Ebben az a legszebb, hogy a kínálatban továbbra is szerepel az a White Chicks (Feketék fehéren) című vígjáték, amiben Shawn Wayans és Marlon Wayans fehérre mázolt arccal, műmellel, magas sarkúban alakít fehér nőt.