Meg kell védeni a streamingtől Európát a legnevesebb filmesek szerint

2020.06.18. 08:37

A streamingszolgáltatók elleni fellépésre szólította fel az Európai Uniót több neves európai filmes Pedro Almodóvar spanyol és Luc Dardenne francia rendező vezetésével. Szerdai levelükben találkozóra hívták Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosát.

A filmesek, köztük a román Cristian Mungiu és az Életrevalókat is jegyző Olivier Nakache – Eric Toledano rendezőpáros figyelmeztetése szerint Európa „az Egyesült Államok és Kína gyarmatává” válik, ha kultúráját nem védi meg a „nem európai digitális óriásoktól” – számol be a levél tartalmáról az MTI.

„Amerika megértette ennek kulturális és gazdasági tétjét, amikor filmjeit ráerőltette a Marshall-tervvel más országokra” a második világháború után, írják. Mára azonban a Google, az Amazon, a Facebook, az Apple és a Netflix (kollektív nevükön GAFAN) „ezerszer nagyobb hatalmúvá növekedett”.

Hozzátették: „A koronavírus miatti korlátozások lehetővé tették számukra, hogy még vagyonosabbá váljanak, mint valaha, miközben más országok szórakoztatóipara összeomlott”. Eközben „az adózás elkerülésével a GAFAN cégei nagyon kevéssé járultak hozzá a kórházak, az oktatás és az európai demokráciák egyéb létfontosságú intézményeinek támogatásához” – írták.

A rendezők felszólították az Európai Uniót, hogy hozzon szigorú szabályozásokat. Felhívták a figyelmet az 1990-ben megfogalmazott, az európai filmipart és más kulturális alkotásokat kvótákkal és egyéb eszközökkel védő „kulturális kivételezés” elvére, amelyet már 183 ország alkalmaz.

Szerintük jó példa az elv hatékonyságára és „a világot gazdagító voltára” az Élősködők című, az Oscar- és a cannes-i Arany Pálma-díjat elnyerő dél-koreai film sikere.