Meghalt Sir Ian Holm, A Gyűrűk Ura és Tűzszekerek színésze

2020.06.19. 14:32

88 éves korában családja körében elhunyt a brit színész, akit többek között olyan filmekből ismerhetünk, mint a Tűzszekerek, A nyolcadik utas: a halál, de ő alakította Zsákos Bilbót is A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmekben. A hírt ügynöke erősítette meg a Guardiannek. A Parkinson-kórban szenvedő színész utolsó napjait felesége, Sophie de Stempel szénrajzokon örökítette meg, amiket feltöltött az Instagram-oldalára.

Ian Holm 1931. szeptember 12-én született az essexi Goodmayes-ben. Először egy amatőr társulatban színészkedett, majd 1949-ben felvették a Royal Academy of Dramatic Art színiakadémiára, tanulmányait kétszer szakította meg, egy évig szolgált ugyanis a hadseregben, majd az Egyesült Államokban lépett fel, diplomáját végül 1953-ban szerezte meg. Mielőtt filmes és televíziós színészként is ismert lett volna, a Royal Shakespeare Company tagjaként szerzett magának hírnevet, de 1976-ben hátat fordított a színpadi színészetnek, az egyik előadáson ugyanis olyan komoly lámpaláz tört rá, hogy úgy érezte, nem szívesen áll újra színpadra. Igaz, később mégis visszahúzta a szíve, 1997-ben például a londoni Nemzeti Színházban a Lear király című darabban játszott, és egy év múlva lovaggá is ütötték kimagasló színészi teljesítményéért.

Ugyan már a hatvanas években is szerepelt televíziós műsorokban és filmekben, egyik első, igazán meghatározó filmes szerepe az 1979-es A nyolcadik utas: a halálban volt, ő alakította Asht, az androidot. Majd jött az 1981-es Tűzszekerek, amiért Oscar-díjra jelölték, illetve amiért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a BAFTA-gálán. 1985-ben ismét emlékezetes alakítást nyújtott mellett Terry Gilliam Brazil című filmjében.

Ugyanabban az évben, amikor a Tűzszerekben játszott, ő kölcsönözte a hangját Zsákos Frodónak A Gyűrűk Ura alapján készült BBC-s rádiójátékban, majd két évtizeddel később ő lett Zsákos Bilbó A Gyűrűk ura-filmekben, és a Hobbit-trilógiában is visszatért. Ian Holm az évek során szinkronszínészként és narrátorként is dolgozott, 2004-ben pedig megjelent önéletrajzi könyve Acting My Life címmel.

Ian Holm négyszer nősült, negyedik feleségével, Sophie de Stempellel 2003-ban házasodott össze, és első és a második feleségétől, illetve egy harmadik nőtől összesen öt gyermeke született, három lány (Jessica, Sarah-Jane és Melissa) és két fiú (Barnaby és Harry)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport