19 millió dolláros kártérítést kapnak Weinstein áldozatai

2020.07.01. 11:17

Peren kívüli megállapodást kötött a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt producer, Harvey Weinstein áldozatai egy részével, összesen tíz nővel, írja a Variety. A megállapodás értelmében Weinstein cége 18 millió 875 ezer dolláros (majdnem hatmilliárd forintos) kártérítést fizet az érintett nőknek. Bár a megállapodást még jóvá sem hagyta a bíróság, többen máris kritizálják azt, mondván, hogy a peren kívüli egyezség miatt a producer által elkövetett bűnök egy része soha nem kaphat nyilvánosságot, Weinsteinnek pedig nem kell felelnie a tetteiért.

A mostani megállapodás nem érinti Weinstein korábban kiszabott 23 éves börtönbüntetését. Azt ugyanis a Szerelmes Shakespeare című film Oscar-díjas producere más esetek miatt, egy 2013-ban és egy 2006-ban elkövetett bűncselekmény, szexuális erőszak és szexuális kényszerítés miatt kapta. Egyik áldozata egy színésznőjelölt, a másik egy produkciós asszisztens volt. Összesen egyébként már több mint száz nő vádolta meg a producert valamilyen szexuális visszaéléssel.

Harvey Weinstein ügye 2017-ben robbant ki, és túlzás nélkül világméretű botránnyá dagadt. A hatása máig érezhető: ennek köszönhető a MeToo mozgalom keletkezése, a szexuális erőszak, a munkahelyi zaklatás, a hatalommal való visszaélés áldozatainak a korábbiaknál bátrabb kiállása. 

Ne maradjon le semmiről!  • Csok