Olivia Wilde és Ana de Armas is dönthet a következő Oscarról

2020.07.01. 08:59

819 új tagot vett fel az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia, írja a Variety. Az új tagok között ezúttal nincsenek magyar filmesek. A Filmakadémiát korábban sokat bírálták azért, mert tagsága túlnyomó részben idős, fehér férfiakból áll, akiknek konzervatív ízlése megjelenik a díjazott filmekben is. Az utóbbi években ezen igyekeztek változtatni, ez látszik az új tagok névsorán is. A 819 új akadémiai tag 45 százaléka nő, és 36 százalékuk nem fehér. 

Az új tagok között van többek között Awkwafina A búcsú és a Crazy Rich Asians színésznője, Zazie Beetz a Jokerből, Ana de Armas a Szárnyas fejvadász 2049-ből, Cynthia Erivo a Harrietből, Florence Pugh a Kisasszonyokból és Olivia Wilde is. A rendezők közül bekerült többek között a francia Ladj Ly A nyomorultak rendezője, a lengyel Jan Komasa (Corpus Christi) és Matt Reeves, a Cloverfield című sci-fi rendezője.

Bár most nem kerültek be magyar tagok, korábban olyan magyar filmesekkel bővült a tagok létszáma, mint Enyedi Ildikó (Testről és Lélekről ) és Mészáros Márta (Napló gyermekeimnek, Aurora Borealis: Északi fény), M. Tóth Géza filmrendező (Maestro, Bogyó és Babóca), Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező (A légy), Deák Kristóf filmrendező (Mindenki) és Pataki Éva író (Napló szerelmeimnek, A temetetlen halott).

Nemrég jelentették be, hogy a következő Oscar-díj-átadót a koronavírus-járvány miatt elhalasztják, így 2021-ben csak április 25-én adják át a díjakat. A szervezet nemrég meghosszabbította a nevezhető filmek megjelenési dátumára vonatkozó szabályokat is, eszerint a jövő évi díjátadóra olyan filmeket nevezhetnek az alkotók, amelyek 2020. január 1. és 2021 február 28. között jelentek meg. 

Ne maradjon le semmiről!