Két díjat kapott az Akik maradtak a szófiai filmfesztiválon

2020.07.09. 11:12

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta a nemzetközi filmkritikus-szervezet, a FIPRESCI díját a szófiai nemzetközi filmfesztiválon, amelyen 48 országból érkezett 111 alkotást mutattak be, részben szabadtéri vetítéseken és a veszélyhelyzetre való tekintettel online.

A fesztivál nemzetközi zsűrije, melyet Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője elnökölt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, amely a szeptemberben elhunyt Rajk László építész egyik utolsó munkája volt. 

Az Akik maradtak című magyar film a holokauszt utáni Budapesten játszódik, és egy felnőtt férfiről szól, aki elveszítette a szerelmét és a gyerekeit, meg egy gyereklányról, aki elveszítette a szüleit és a testvéreit. A két ember különös kapcsolata végül mindkettejüknek segít túllendülni életük mélypontján. Kritikánk a filmről és interjúnk a főszereplőnővel itt olvasható:

Tóth Barnabás filmjét az Amerikai Filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és sikerrel játszották az amerikai mozik is. 

Ne maradjon le semmiről!