Csernus egy ütésből padlóra küldi Szabó Győzőt

2020.08.27. 14:23

Megérkezett az első előzetes a Toxikoma című magyar filmhez, ami Szabó Győző önéletrajzi ihletésű, azonos című könyvéből készült, és a saját kábítószeres élményeit és rehabilitációját dolgozza fel. A film azért is érdekes, mert Magyarországon ritkán látni olyan sztorit, amiben a közelmúlt valóban létező szereplői tűnnek fel, itt pedig erről van szó, hiszen a két főszereplő Szabó Győző (Molnár Áron) és Csernus Imre (Kelemen Barna), az előzetesben mindketten hangsúlyosak, sőt, egy adott ponton az utóbbi kiüti az előbbit.

A film október 22-én kerül a mozikba.

Herendi Gábor, a film rendezője a következőt nyilatkozta a sztoriról 2019 júliusában:

Szabó Győző Toxikoma című regénye különösen közel áll hozzám, hiszen a heroinizmusáról szóló személyes történetében magam is érintett vagyok. A Valami Amerika forgatása előtt álltunk, amikor kiderült, hogy Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház akkori igazgatója, ahhoz a feltételhez kötötte Győző filmbeli szereplését, ha hajlandó bevonulni és alávetni magát az elvonókúrának. Személyesen konzultáltam dr. Csernus Imrével, hogy vajon Győző egy ilyen megpróbáltatás után hogy tud majd dolgozni. Dr. Csernus megnyugtatott, hogy Győzőnek a munka egyenlő lesz a gyógyulással, nyugodtan bízzak benne. Így is tettem.

Az előzeteshez járó sajtószöveg szerint ez a történet leírása:

A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.