A Netflix meditálni tanítja az embereket

2021.01.19. 20:27

George Lucas, Liv Tyler, Hugh Jackman, David Lynch, Martin Scorsese, Katy Perry, Paul McCartney, Bill Gates, Kendrick Lamar, Clint Eastwood, Camila Cabello és Shawn Mendes.

Mi a közös bennük – azonkívül, hogy mind tehetségesek, híresek és sikeresek a szakmájukban?

Esküsznek a rendszeres meditálás jótékony hatásaira.

Nagy támogatója vagyok a transzcendentális meditációnak. Már közel negyven éve használom. Úgy gondolom, hogy ez mindenki számára egy jó eszköz lehet a stressz leküzdésére

– nyilatkozta tíz éve YouTube-üzenetben Clint Eastwood a meditációt népszerűsítő David Lynch Alapítványnak.

A Netflixen már fut a Headspace sorozata, az Útmutató a meditációhoz, ami az egyik legjobb dolog, amivel kezdeni lehet egy új évet. Az emberek többsége ilyenkor még motivált új dolgok megtanulására, elsajátítására.

headspace netflic.0

Meditációval számos vallás (pl. hindu, zsidó, keresztény, iszlám, taoista, buddhista) és közösség foglalkozik, igaz, eltérő mértékben. 

Pihentető éberség

A meditációra egységes meghatározás nincs, többnyire úgy határozzák meg, mint olyan gyakorlatot, ami az egyén figyelmét egyetlen dologra, a tudat békéjére, a belső csönd és nyugalom, a mindent átható harmónia felé irányítja, és ott tartja. Ezt különböző technikával lehet elérni: vezetett meditációval, vizualizációval, összpontosítással, koncentrációval, a test és a gondolatok tudatos figyelésével.

Ám mindegyik módszer azt a célt szolgálja, hogy az elme egy idő után elcsendesüljön, és az egyén belépjen egy belső, mély nyugalmi állapotba.

A folyamat sokak számára bonyolultnak tűnik, miközben az elsajátításához leginkább csupán kellő gyakorlatra van szükség. És nem baj, ha kezdetben kiesünk a meditáció állapotából, mert folyton új és új gondolatok zavarnak meg bennünket, idővel, köszönhetően a gyakorlásoknak, az elme elcsendesedik.

Légzésünk egy idő után megnyugszik, egyre hosszabbá válik a nyugalmi állapot, a gondolatok pedig békén hagyják az elcsendesülő elmét.

A Netflix sorozata azért zseniális, mert különböző vezetett meditációs módszereket mutat be a lehető legegyszerűbb módon, témakörökre bontva.

A Headspace alapítója, Andy Puddicombe először tizenegy éves korában találkozott a meditációval. Akkor még azt sem tudta, mi fán terem. Sok kungfufilmet nézett, és titkon abban reménykedett, hogy ha meditál, talán repülni is képes lesz megtanulni.

Majd felnőttként a stressz rátelepedett az életére; amint egy problémát megoldott, három másik kezdte gyötörni. Minderre végül drasztikusnak tűnő módszerrel reagált: beállt szerzetesnek. Ez az időszak tanította meg arra, hogy becsülje a pillanat élményét.

Puddicombe úgy véli, hogy a hétköznapi meditációnak nem az a lényege, hogy kizárja a gondolatokat, csupán az, hogy az agyalás fullasztó tengeréből kicsit ki tudjunk emelkedni, és

ne belülről, fulladozva, hanem egy lépéssel hátrébb, távolról figyeljük meg azokat.

Miután hazaköltözött a Himalája árnyékából, üzletembereknek, politikusoknak, sportolóknak tartott vezetett meditációt, mígnem találkozott Richard Piersonnal, akivel 2010-ben megalapította a Headspace-t, amit most a Netflix felkarolt, hogy mindenkihez eljuttathassa az alapgondolatot:

meditálni egyszerű, és bárki képes rá.

A Netflix kínálatában nyolc darab, átlag húszperces videót kapunk, ahol a megfigyelés módszerével különböző témákon keresztül vezetett meditáció formájában sajátíthatjuk el a technikát.

Egyszerűek, érthetők. A videókban Andy Puddicombe vezet végig bennünket a folyamaton. Hangja meglepően megnyugtató, de ha valaki attól fél, hogy az angol nyelvet kevésbé érzi magáénak, készült hozzá magyar szinkron is.

A videókhoz készített animáció csillagos ötös.

A meditálás olyan az elmének és a testnek, mint az egészséges táplálkozás és a sport. Nemcsak akkor kell csinálni, ha már baj van, probléma megelőzésére is hatásos ellenszer lehet. 

Amit azonban nem szabad elfelejteni: tényleg gyakorlat teszi a mestert, így senki sem várhatja el magától, hogy már pár alkalom után könnyen megy neki a folyamat. Viszont megéri a belefektetett időt.