Tudja, ki játszotta volna eredetileg a Mátrix főszerepét?

2021.04.24. 16:09

Mel Gibson a 80-as évek derekán azért nem lehetett James Bond végül, mert a producer nem szerette volna, hogy egy ausztrál játssza a figurát. Számos esetben viszont maguk a színészek mondtak nemet – a legkülönfélébb okokból – utóbb ikonikussá vált szerepekre. Indiana Jonestól Forrest Gumpon át a Mátrix Neójáig.  

Most eldöntheti, vajon jól kalkuláltak-e.

Spielberg helyett: Magnum

Steven Spielberg rendezőnek annyira tetszett Harrison Ford alakítása a Csillagok háborújában, hogy rögtön rá gondolt, amikor az első Indiana Jones film előkészületei megkezdődtek. A producer George Lucas viszont nem szerette volna, hogy a Star Wars után megint Fordot szerződtesse le. Ő valaki újjal dolgozott volna inkább, jelesül az utóbb Magnum nyomozóként elhíresült Tom Selleckkel, akivel próbafelvételek is készültek. Remekül sikerültek, meg is állapodtak gyorsan.

Ám pontosan ezzel párhuzamosan készítette el Tom Selleck a Magnum kísérleti epizódját. Lucast nem is zavarta volna mindez, ám a CBS tévécsatorna választásra kényszerítette Sellecket: vagy mozit csinál, vagy tévésorozatot. Ő pedig a Magnumot választotta. Így Spielberg végül örülhetett, megkaphatta Fordot.

A Magnum közismerten világsiker lett, Selleck pedig gazdag (mai árfolyamon egymillió dollár fölött keresett vele epizódonként), tehát nem ez volt a világtörténelem legrosszabb színészszakmai döntése azért.

Micsoda nő! – Pacinóval

Szinte elképzelhetetlen, hogy az örömlányt alakító Julia Roberts ne Richard Gere-ben találja meg élete szerelmét, pedig az eredeti tervek szerint Al Pacino lett volna az őt megmentő sármos üzletember. Pacino az olvasópróbákról évtizedekkel később nyilatkozta, hogy azonnal tudni lehetett, hogy hatalmas siker lesz a film. Julia Roberts tehetségétől pedig el volt ájulva, folyton azt kérdezgette, hogy

hol találtátok ezt a lányt?

Végül mégis nemet mondott a szerepre, talán a romantikus vígjáték műfaja bizonytalanította el, mert nem igazán illett a színészi imázsába. A Micsoda nő! gigasiker lett, óriásit kaszált anyagilag is, a 90-es évek egyik legtöbb pénzt hozó filmjévé vált. Ugyanakkor az is igaz, hogy Al Pacino karrierje sem igazán sínylette meg, hogy átadta a terepet Richard Gere-nek.

Szórakoztató adalék, hogy rövid időre Al Pacino is felmerült Indiana Jonesként, de saját bevallása szerint „nem értette a forgatókönyvet”, ezért passzolt inkább. A Micsoda nő! férfi főszerepét pedig rajta kívül olyan színészek dobták még vissza, mint Sylvester Stallone, Christopher Lambert és Denzel Washington.

Fuss, Travolta, fuss!

Némi malíciával szokás azzal poénkodni, hogy a Szombat esti láz és a Grease sztárja a Nicsak, ki beszél után fél évtizeddel véletlenül kihúzhatta azzal a híresen táncos lábával a telefonzsinórt, annyira nem találták meg a szerepek. John Travolta a kilencvenes évek közepe táján aztán ismét egyre több rendezőnek jutott eszébe.

Akármilyen hihetetlen, felkérték a Forrest Gump főszerepére is, amely végül Tom Hanks emlékezetes alakításával lett a filmtörténet egy ikonikus darabja. Travolta ekkor éppen karrierválságban volt, kereste az útját, ezért elbizonytalanodott, és

visszautasította a szellemi fogyatékos srác szerethető figuráját.

Később úgy nyilatkozott, hogy döntését megbánta már azóta, bár szerinte butaság azon rugózni, hogy ő miként játszotta volna el azt, amit más játszott el végül.

Az élet viszont kétségtelenül kárpótolta, hiszen a történtekkel szinte egy időben igent mondott Quentin Tarantinónak, és elvállalta a Ponyvaregény egyik kulcsszerepét – amivel újult erőre kapott a karrierje. Hogy miért azt választotta inkább? Talán mert lehetett benne táncolni?

Sandra Bullock mint Neo?

A jelek szerint senki sem hitte volna, hogy a Mátrix című film kultikussá válik. Nagyobbnál nagyobb nevek kosarazták ki a készítőket, amikor felkérést kaptak a főszerepre.

  • Brad Pitt inkább a Harcosok klubja forgatókönyvét preferálta, ami valahol megvédhető döntés.
  • Leonardo DiCaprio nem akarta egy speciális effektekkel megbolondított akciófilmben folytatni karrierjét a Titanic után.
  • Val Kilmer sokáig favoritnak tűnt, ám az ex-Batman végül szintén nemet mondott (amivel a karrierje körülbelül le is zárult).
  • Will Smith úgy érezte, hogy nem passzol az alkatához a karakter, inkább megcsinálta a Vadiúj vadnyugat (Wild Wild West) című bukást.

A végső elkeseredés akkora lett, hogy a rendező felkérte Nicolas Cage-et is, aki köztudottan mindenre és bármire igent mond. Cage kivételesen családi okokra hivatkozva hárította el a megkeresést.

Ekkor jött az ötlet, hogy a főhős Neóból nőt csinálnak, csak játssza már el végre valaki. Így került a képbe Sandra Bullock. De nem a filmbe. Ő ugyanis szintén nemet mondott, amit azóta sem bán, hiszen ekkoriban bólintott rá a Beépített szépség című kasszasikerre, mely komoly szakmai elismerést hozott neki.

A történet legérdekesebb része, hogy az alkotók a Féktelenül című buszeltérítős akciófilm alapján gondoltak Bullockra, melyben a színésznő Keanu Reeves partnereként remekelt, aki így szintén a látómezőbe került. Ha tehát nincs a Sandra Bullock-féle kitérő a szereposztásnál, talán sosem készült volna el a Mátrix, de legalábbis nem Keanu Reeves-zel.