Aki mindenre allergiás, az vajon a szerelemre is az?

2021.05.05. 17:35

Manapság nem ritka, hogy a pandémia miatt egy elkészült film hosszú hónapokon át dobozban várja a bemutató napját. 

Kocsis Ágnes nagyjátékfilmje, az Éden majdnem ilyen alkotás,

de világpremierjét már megtartották 2020-ban, a Rotterdam Nemzetközi Filmfesztiválon, tavaly októberben pedig az Édennel nyitották meg Szolnokon az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált.

Eden
Fotó: Mythberg Films

Ettől függetlenül tény: a nagyközönség csak most, május 27-én nézheti meg először, úgy igazából élő, kólás-kukoricás mozis környezetben.

A magyar–román–belga koprodukcióban készült film egy különös szerelem története. Főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás. Ennek megfelelően védi magát a külső behatásoktól. A sztori és a látvány különös értelmet kap a járványtól és annak hatásaitól szenvedő társadalmak mindennapi életében. Az egyéni félelmek és vágyak keresztezik, gyakran ki is oltják egymást.

A filmkészítők a finom humor eszközével dolgoznak, éppen ezért semmi sem tűnik annyira elviselhetetlennek, sem félelmetesnek.

A rendező-forgatókönyvíró Kocsis Ágnes így fogalmazta meg alkotói koncepciójának lényegét:

Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, illetve hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra az, hogy tönkretesszük a természetet, az élőhelyünket, a Földet.

A film női főszerepét (Éva) az Arany Aréna-díjas horvát színésznő, Lana Barić kapta, a férfi főszereplőt (András) Daan Stuyven belga rocksztár alakítja.