Kard, tüske, áramütés – így lehet még meghalni a kamerák előtt

2021.10.22. 14:32
Alec Baldwin a Rust című western forgatásán lelőtte Halyna Hutchins operatőrt és Joel Souza rendezőt. A forgatáshoz használt fegyverrel eltalált stábtagok közül Halyna Hutchins meghalt. A filmtörténet számtalan hasonló tragédiát ismer. Bruce Lee fia, Brandon is egy forgatáson vesztette életét. A mostani tragédia után Shannon Lee is megszólalt.

Továbbra sem tudni, mi történt pontosan a Rust című film forgatásán, erre majd a nyomozás után kaphatunk választ. Az azonban bizonyos, hogy valaki hibázott. Az ilyen és ehhez hasonló, tragédiába torkolló esetek azonban nem egyediek a filmtörténelemben. Íme néhány forgatás a sok közül.

1993: A 28 éves Brandon Lee, a néhai kínai harcművész, Bruce Lee fia meghalt, miután egy 44-es kaliberű forgótáras pisztollyal lelőttek A holló című film forgatásán. Eredetileg vaktölténnyel lőttek volna a színészre, ám a boncoláskor golyót találtak Lee gerince közelében.

A holló
A holló
Fotó: Port.hu

A Rust forgatásán történt halálos lövéseket követően Brandon Lee testvére, Shannon Twitteren nyilvánított részvétet Baldwin végzetes hibája után.

Együttérzünk Halyna Hutchins családjával, Joel Souzával és mindazokkal, akik átélték a történteket. Senkinek sem szabadna egy filmforgatáson golyóhalált halnia

– írta. 

1929: Alvin Knechtel operatőr és William Hauber pilóta meghalt, miközben a The Aviator című vígjáték forgatása közben lezuhant repülőgépük. A két stábtag éppen egy kényszerleszállásos jelenethez derítette fel a terepet, a kutatómunka azonban balul sült el. 

1939: Több baleset is történt a világhíres Óz, a csodák csodájaforgatása alatt. Margaret Hamilton, a Miss Almira Glunchot alakító színésznő súlyosan megégett egy jelenet során, amelyben karaktere, a Nyugat gonosz boszorkánya egy láng- és füstfelhőben eltűnt. A színésznőt lifttel engedték le a színpad alá, ezután kellett volna a szakértőknek kiengedniük a füstöt. Az egyik felvétel során a pirotechnikai eszköz túl hamar működésbe lépett. Hamilton másodfokú égési sérüléseket szenvedett az arcán, harmadfokú égési sérüléseket a jobb kezét. 

Betty Danko dublőz is megsérült egy seprűnyeles jelenet forgatásán. 

Buddy Ebsen (a bádogember szerepére kiválasztott férfi) szervezete súlyosan reagált az alumíniumporra, amely a karakter sminkjeként szolgált. Ez súlyosbította a színész veleszületett hörgőbetegségét. Nem tudta folytatni a produkciót, ezért a mozifilmben már Jack Haley alakította a bádogembert.

1941:című film forgatásán három lovas életét vesztette egy lovasroham során. Az egyik halott Jack Budlong színész volt, akinek a lova megbotlott, miközben Errol Flynn, a XX. század egyik legmeghatározóbb ausztrál származású színésze mellett lovagolt. Ahogy Budlong előrebukott, érezte, hogy el kellene dobnia a kardját . A fegyver markolata azonban beleállt a földbe, így a színészt saját kardja nyársalta fel. Budlong néhány órával később meghalt egy Los Angeles-i kórházban.

1962: Inna Burducsenko szovjet színésznő 1960. július 30-án egy égő laktanyában forgatott az című filmhez, a felvétel közben azonban harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Alig két héttel később, augusztus 15-én meghalt. Burducsenko tragédiáját tovább súlyosbítja, hogy halálakor három hónapos terhes volt. 

1970: Mitr Chaibancha thai filmsztár a Golden Eagle című film forgatása közben vesztette életét. A forgatás utolsó napján Mitrnek meg kellett ragadnia egy helikopterről függő kötéllétrát, neki azonban csak a legalsó fokot sikerült megfognia. A helikopter pilótája felszállt, de Mitr elengedte a kötelet, és a földre zuhant. A balesetet filmre vették és a leadták a mozikban. (A zuhanást a DVD-verzióból eltávolították.)

1988: Bruce Willis a Die Hard forgatásán elvesztette hallásának kétharmadát, miután rendkívül hangos fegyverekkel lőtt ki egy asztal alól. 

Die Hard
Die Hard
Fotó: Port.hu

1989: A Cyborg – A robotnő című akciófilm forgatásán Jackson „Rock” Pinckney elvesztette az egyik szemét, miután Jean-Claude Van Damme véletlenül kiszúrta egy késsel. Pinckney később beperelte Van Dammot, és a bíróság 487 500 dollár kártérítést ítélt meg számára.

2000:Dinó című animációs játékfilm forgatásán egy kamera hozzáért a 115 000 voltos elektromos vezetékhez. A stábtagok közül Matthew Gordy meghalt, David Riggio pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett.

2006: Steve Irwin krokodilvadászt az Oceans’ Deadliest című természetfilm forgatásán szúrta mellkason egy rája. Irwin Queensland északi részén forgatta a filmet, de a romló időjárás miatt felfüggesztették a nyílt vízi felvételt. Irwin úgy döntött, megragadja az alkalmat, és forgat néhány felvételt a sekély vízben, de a rája hirtelen elfordult előle, és hosszú tüskéjét a férfi mellkasába szúrta. Ez okozta Irwin halálát – mindezt a kamera rögzítette.

2011: A sas  című filmet részben egy fagyos folyón forgatták. A színészek forró víz és folyóvíz keverékével öntötték le a ruhájukat, hogy melegen tartsák magukat. A stáb egyik tagja elfelejtette összekeverni a forró vizet a folyóvízzel, így Channing Tatum forrásban lévő vízzel forrázta le magát. A szerencsétlen színész megégette a péniszét.

A színház világában sem ritka, hogy baleset éri a színészeket.

Cserna Antal színművészt a Vígszínház egyik próbáján majdnem tragikus baleset érte. 1996-ban tizenkét méter magasról leesett egy kötélpályáról, amelyről a nézőtér fölött kellett becsúsznia a színpadra. Fékberendezés nem volt, a színész fejjel lefelé becsapódott a színpadba, ezt követően két-három órán keresztül volt eszméletlen. A színész súlyos gerinc- és koponyasérülést, valamint agyrázkódást szenvedett. Hetekig kórházban feküdt.

Magyarországon 2015 márciusában is kis híján végzetes baleset történt. A Győri Nemzeti Színház Jézus Krisztus szupersztár-előadásában Sándor Péter az egyik jelenetben felakasztotta magát. Mivel másodpercekig nem jutott levegőhöz, az eszméletét is elvesztette. Az orvosi vizsgálat kimutatta, hogy a színésznél valóban súlyos oxigénhiány lépett fel.

2019-ben Baronits Gábor a Karinthy Színház színpadán szenvedett balesetet. A Második nekifutás című darabban a színésznek ripityára tört a kézfeje és két ujja, amikor nekiszaladt egy díszletnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport