Ez a valóságshow kész átverés

2021.11.07. 14:47

Valóságshow-kat általában nem streamingszolgáltatókon keresztül nézünk, hanem a tévében. A reality műfaja igazán a televíziót érzi médiumának, így szokatlan, hogy a Netflix október végén debütált (magyar felirattal is elérhető) spanyol műsora, az Insiders egy online platformra készült valóságshow. 

Az Insiders a Netflix kísérlete egy saját, Big Brother-stílusú reality franchise létrehozására, ahol a versenyzők egy fedél alatt élnek, nem pedig külön apartmanokban, mint ahogy azt a The Circle című Netflix-valóságshow versenyzőinél tapasztaltuk. Rendhagyónak nemcsak azért rendhagyó, mert a Netflix tűzte műsorra, hanem mert egy olyan realitysorozatról beszélünk, amelyben tényleg semmi és senki nem az, aminek és akinek látszik. 

A sorozat lényege első ránézésre egyszerűnek tűnik. A tizenkét jelentkező azt hiszi, a realityshow válogatójának utolsó fordulójában méri össze a többiekkel a rátermettségét, valójában azonban már akkor mind bekerültek a műsorba, amikor beléptek az utolsó castingra. Mivel nem tudják, hogy az első pillanattól kezdve filmezik őket, a stáb a versenyzők nyers és kendőzetlen reakcióit veszi filmre. Legalábbis mindenki azt hiszi.

Igen ám, csakhogy a valóság ennél sokkal összetettebb. Hogy a stáb meggyőződjön arról, a versenyzők valóban ráharaptak a csalira, különböző eszközökkel és személyekkel manipulálják őket. Az idő múlásával egyre több versenyző jön rá, hogy átverés áldozata lett: némelyik magától érzi, hogy valami sántít, míg másokat a producerek avatnak be a turpisságokba. 

Van itt minden: dráma, szívfájdalom, barátság, gyűlölet, féltékenység, árulás és szerelem. A hangulatot – és persze a fesztültséget – tovább fokozzák a nagyszájú, karakán versenyzők, akik még a 250 rejtett mikrofon és 70 rejtett kamera előtt sem fogják vissza magukat. A műsor versenyzői, Estefania, Laura, Barbara, Nicole, Olaya, Cynthia, Fran, Hugo, Peter, Fama, Ivan Molina és Ivan Miguez mind pozitív karakterként jellemzik magukat. Az „éles” felvételek azonban rámutatnak, hogy ki az ideális versenyző, ki játssza meg magát, és ki őszinte már a kezdetektől fogva.

A sorozat műsorvezetője nem más, mint a spanyol Netflix egyik kedvenc színésznője, A nagy pénzrablás (La Casa de Papel) és a Bebörtönözve (Vis a Vis) sztárja, Najwa Nimri, akinek az arca és a neve mágnesként vonzza a potenciális nézőket. (Talán sokkal inkább, mint a tizenkét ismeretlen versenyző bármelyike.)

Nimriből sokkal többet látunk, mint bármelyik korábbi valóságshow házigazdájából. A színésznő egészen úgy viselkedik, mintha egy fikciós sztori narrátora lenne, nem pedig egy valóságshow műsorvezetője. A nő kis túlzással ötpercenként megjelenik, hogy elmagyarázza a sorozat következő csavarját. Mindeközben a versenyzők egyre jobban összeszoknak... Nimri egy fekete és neonfényes, roppant futurisztikus, már-már utópikus (disztópikus?) háttér előtt jelentkezik be, a versenyzőkkel azonban soha nem kerül szemtől szembe, hogy feladatokat adjon nekik.

A nézőben néhány epizód után felmerül a kérdés: mi a fenéért játszanak ezek az emberek? Csak népszerűségre akarnak szert tenni, vagy tényleg a 100 000 eurós nyereményért küzdenek? Ha az egész műsor kiszámíthatatlan, vajon tényleg ekkora összeget kapnak kézhez, és tényleg a győztes viszi a prímet? A producerek túl sok időt töltenek a csavaros formátum megvalósításával, a játék lényegét, a verseny célját azonban mintha elfelejtették volna elmagyarázni...