Az űrlények már köztünk járnak, csak épp senki nem tud róluk

2021.11.08. 15:55

Érdekfeszítő inváziós sci-fit összerakni nem könnyű. Az elmúlt évtizedekben a filmkészítők próbálkoztak humorral a Támad a Mars!-ban, A függetlenség napja akciódús látványorgia lett, a Cloverfield pedig kézikamerás felvételekkel mutatta be, milyen lenne, ha egy hatalmas szörnyeteg pusztítani kezdene a bolygónkon. A holnap határában Tom Cruise élte át ugyanazt a napot, míg az idén bemutatott A holnap háborújában Chris Pratt ment a jövőbe, hogy idegenekkel harcoljon.

Ezek a nagyköltségvetésű blockbusterek azonban úgy tűnik, elfedtették a nézőkkel, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Sokkal visszafogottabban, az emberi drámára koncentrálva, ahelyett, hogy kőkemény katonák lőnék halomra az űrlényeket. Az Invázió (Invasion) című új sci-fi sorozat lassú tempójával, és sokak szerint sehova nem haladó sztorijával kicsapta a biztosítékot az embereknél. Pedig egy nagyon is megrázó tudományos-fantasztikus szériáról van szó.

Az első jelenet alapján még azt lehetne hinni, hogy a készítők rögtön a közepébe csapnak. Egy férfi a sivatagban jár, amikor egy ismeretlen eredetű tárgy becsapódik a homokba. Közelebb merészkedve pedig úgy tűnik, intelligens faj tette be a lábát a Földre, mert életbe lép egy finomhangoltnak látszó védekezési mechanizmus, ami messzire repíti a fickót.

Ezt követően azonban az Invázió története meglepően szerteágazik, és egészen kis léptekkel kezd előrehaladni.

Az Apple TV+ a sorozat első három részét egyszerre tette közzé, ez pedig nem véletlen, mert kell ennyi idő, hogy a sok karakter egy kicsit közelebb kerüljön hozzánk. Ott van például John Bell Tyson (Sam Neill), egy vidéki seriff, aki visszavonulni készül, és azon szomorkodik, hogy a sors kibabrált vele.

Hiába őrizte a rendet negyven éven keresztül, átlagos maradt, és nem tett soha semmi emlékezeteset. Tyson jelet kér Istentől, ha korai még a visszavonulása. A gabonamezőn pedig kap is egyet, de azt

tuti nem a Teremtő küldte.

Az Invázió többi szála ugyancsak elég érdekes, megismerhetünk egy Aneesha Malik (Golshifteh Farahani) nevű nőt, akinek válságban a házassága, a férje pedig épp lelépne, amikor rejtélyes robbanás rázza meg a szomszédságukat. Japánban Hinata Murai (Rinko Kikuchi) az űrbe megy, ám a misszió brutális véget ér, szerelme, Mitsuki (Shiori Kutsuna) pedig egyedül marad a Földön, hogy megpróbáljon rájönni, mi történhetett a nővel. Ha mindez nem lenne elég, kapunk egy kisiskolás szálat is, ahol a gyerekek busszal mennek kirándulni, de a kiruccanás ugyancsak meghökkentő tragédiával zárul.

A megmagyarázhatatlan jelenségek mellett persze nem mennek el szó nélkül a sorozatban. De a többség azt hiszi, a 9/11-hez hasonló terrortámadásokról van szó, csak éppen globálisan összehangolva.

Érdekes megközelítése ez az űrlényes-inváziós műfajnak, mert főképp a személyes sorsok viszik előre a produkciót. Olyan emberek történetei, akik nem tudják, mégis mi történik velük. A tét épp ezért jóval kisebb, mint egy Világok háborújában, de a dráma csontig hatol, és főképp a kiváló színészi játékoknak köszönhetően az ember izgulni tud ezekért a karakterekért.

A széria egy-egy csontot azért dob az egyszeri sorozatrajongónak, hogy azok se sírják el magukat a dühtől, akik ahhoz vannak szokva, hogy óriási űrhajók jelennek meg a legnagyobb világvárosok fölött. Van ugyanis még egy történetszál, ami sokkal jobban illeszkedik az inváziós filmek többségéhez. Itt egy Afganisztánban szolgáló katona, Trevante Cole (Shamier Anderson) szó szerint belefut az UFO-kba, a megvalósítás pedig még a sokat látott sci-fi fanatikusokat is meglepheti.

Mivel Simon Kinberg készíti az Inváziót, ezért már a premier előtt sokan kételkedtek benne, hogy vajon nézhető lesz-e a végeredmény. Az alkotót nem mindenki szereti, az X-Men franchise több filmjét, valamint a Mr. & Mrs. Smith-t és a Robert Downey Jr-féle Sherlock Holmest íróként jegyző Kinberg megítélése finoman fogalmazva is vegyesnek nevezhető.

Az Apple TV+ új sorozatára pedig halmozottan igaz, hogy rétegszéria. Az Invázió rengeteg türelmet igényel a nézőtől, de a kitartás kifizetődő. Az ötödik részre beindulnak a dolgok, a sorozat szépsége pedig az, hogy kiszámíthatatlan. Így fogalmunk sincs még, hova fut ki a csöndes megszállás sztorija.

Az Invázió magyar felirattal az Apple TV+-on érhető el.  • Hírek
  • Árfolyam