A Trónok harca óta nem láttunk ennyire szemérmetlen sorozatot

2021.11.12. 07:17

Az amerikai tévéiparnak a 2010-es évek elején volt egy időszaka, amikor minden sorozatot szexszel próbáltak eladni. Legfőképpen a Starz nevű kábelcsatornán vetített Spartacus és spin-offjai jártak ebben élen, ahol a gyönyörű nemesasszonyok és a tesztoszterontól túlfűtött gladiátorok egyforma lelkesedéssel dobták le magukról a textilt. Ezzel egy időben a Trónok harca is hasonló vonalon indult el, bár az HBO szériájában kevesebb orgia és vérengzés volt, mégis sokan öncélúnak gondolták az egy epizódra eső fedetlen keblek számát.

Képernyőfotó 2021-11-11 - 18.26.19.png
Fotó: HBO / YouTube

A Netflixen tavaly decemberben debütált Vaják a fent említett címekhez hasonlóan elég sok szexjelenetet tartalmazott, és úgy tűnik, ez a kosztümös sorozatok sajátja marad a jövőben is. Ellenben a minőségibb, modern környezetben játszódó drámákat már alapesetben nem ezzel próbálják a tévécsatornák és a streamingszolgáltatók eladni. Éppen ezért volt nagy meglepetés, amikor az HBO GO-n rátaláltunk az Ipar (Industry) című sorozatra.

Az Ipar egy Pierpoint & Co nevű, nagy presztízsű, befektetésekkel foglalkozó bank falai közé kalauzol. A pilot epizódban ide érkezik meg néhány, az egyetemen frissen végzett fiatal, hogy bizonyítsanak, és ebben a lelketlen környezetben helytálljanak. Közülük az egyik legfontosabb szereplő Harper Stern (Myha'la Herrold), egy színes bőrű lány, aki igaz, hogy hatalmas tehetség, de kamudiplomával próbálkozik nagyot szakítani a cégnél. A hindi származású Hari (Nabhaan Rizwan) titokban az irodában alszik, és mindent egy lapra tesz fel, míg Yasmin (Marisa Abela) és Robert (Harry Lawtey) között egyre inkább forr a levegő.

Az HBO sorozata viszonylag sok szereplőt mozgat, akiket időbe telik megismerni, ám azok nagyot fognak csalódni az Iparban, akik arra számítanak, hogy az alkotók a tőzsde világába is némi betekintést nyújtanak. A produkcióval kapcsolatban inkább A Grace klinika jut eszünkbe, az ABC kórházas szériája az Iparhoz hasonlóan gyakornokról szólt az elején, akiknek a magánélete sokszor fontosabb volt, mint maga az orvoslás.

Itt is valami hasonló történik, de iszonyú sok testiséggel és 18+-os jelenetekkel megfejelve.

A készítők nem válogatnak, a nézők elé dobnak egy csomó vonzó embert, akiket aztán különböző szituációkban levetkőztetnek. Nagy kár, hogy 2021-ben ezzel már nem nagyon lehet egy komolynak szánt tévésorozatot eladni. Főleg, hogy a színészek játéka erőtlen, de a végeredmény szempontjából nem tesz jót a szürke fényképezés és az indusztriális aláfestő zene sem.

Az Ipar valami elképesztő módon kilóg a mai tévés kínálatból, és még csak a pilot végén lévő, sokkolónak szánt fordulat sem működik. Túl népes a szereplőgárda, a 45 perces játékidő pedig kevés arra, hogy megismerjük az egyéni sorsokat, és foglalkoztasson minket, ha valakit tragédia ér. Ráadásul a folytatás sem ígér többet drága öltönyökben és szűk kiskosztümökben romantikázó kezdő bankároknál.

Ha a készítőknek az volt a céljuk ezzel a sorozattal, hogy azt hangsúlyozzák, hogy egy bank mennyire rideg hely, ahol az embereket lelketlenül túlhajtják, akkor az Ipar jól vizsgázik. A Wall Street farkasa azonban úgy mutatta be a tőzsdézés árnyoldalait, hogy közben egy pillanatra sikerült elhitetnie velünk, hogy a tőzsdézés lehet szexi is.

Az írók hiába dobnak be olyan erős témákat, mint a munkahelyi zaklatás, a depresszió vagy éppen a megfelelési kényszer. Egyiket sem fejtik ki eléggé ezek közül: bedobnak egy-egy jó ötletet, aztán hagyják őket feledésbe veszni. Kár, mert az HBO-tól ennél jóval nagyobb alapossághoz szoktunk.

Az HBO GO-n szinkronnal és magyar felirattal is elérhető az Ipar (Industry) 8 részes első évada, a folytatást pedig már berendelték.